StoryEditor

Poliakom došla trpezlivosť. Varšava pripomína Nemcom okupáciu a cenzúru

10.01.2016, 13:40
Autor:
ČTKČTK

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski si predvolal na pondelkové popoludnie nemeckého veľvyslanca Rolfa Nikel kvôli "protipoľským výrokom" nemeckých politikov, ktorí kritizujú počínanie novej konzervatívnej vlády vo Varšave.

"Protipoľské výroky, ktoré počúvame a čítame od istej doby, škodia. Nejde tu o jeden výrok, je ich veľa," povedal hovorca poľskej diplomacie Artur Dmochowski pre televíziu TVN 24 na otázku, či ide o Martina Schulza. Predseda Európskeho parlamentu totiž prirovnal počínanie poľskej vlády k politike ruského prezidenta Vladimira Putina.

Putinizácia Európy

"Poľská vláda považuje svoje volebné víťazstvo za mandát na podriadenie si štátu záujmom víťaznej strany. Je to demokracia v Putinovom štýle a nebezpečná putinizácia Európy," povedal Schulz nedeľníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Pozvanie bolo odoslané, veľvyslanec ho zrejme prijal, ale nemôžem to zatiaľ potvrdiť. K stretnutiu má dôjsť zajtra dopoludnia," povedal hovorca. Dodal, že Waszczykowski hodlá obhajovať postoj vlády brániacej poľské záujmy. Šéf poľskej diplomacie má v pondelok večer zhodou okolností stretnutie v Prahe so svojím českým náprotivkom Ľubomírom Zaorálkom.

Reakcia na Poľsko, ale ticho okolo Silvestra

Tiež poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro v reakcii na kritické vyjadrenia komisára Európskej únie Günthera Oettingera na adresu Varšavy vyčítal nemeckému politikovi vojnovú okupáciu, počas ktorej zahynuli milióny Poliakov, aj mlčanie v nemeckých médiách o silvestrovských útokoch migrantov na ženy.

Oettinger sa nedávno v novinovom rozhovore vyjadril, že Európska komisia by mala dohliadať na dodržiavanie základných hodnôt právneho štátu v Poľsku kvôli počínaniu novej konzervatívnej vlády, snažiacej sa ovládnuť všetky pozície v justícii a verejnoprávne médiá.

"Nemám vo zvyku odpovedať na hlúpe úvahy zahraničných politikov (...), ale podobné slová vyslovené nemeckým politikom budia medzi Poliakmi tie najhoršie asociácie. Aj u mňa. Som vnukom poľského dôstojníka, ktorý počas druhej svetovej vojny bojoval v odbojovej Zemskej armáde s 'nemeckých dozorom'," uviedol Ziobro v liste eurokomisári, o ktorom informovali poľské médiá.
Vyjadril tiež pobúrenie nad tým, že Oettinger nijako nereagoval, keď nemecké médiá po niekoľkých dňoch prakticky neinformovali o sexuálnych útokoch na nemecké ženy počas silvestrovskej noci.

"Márne som čakal na vašu rozhodnú reakciu na tak hrubé porušenie práva občanov na informácie," napísal. "Dospel som k smutnému záveru, že radšej hovoríte o fiktívnom ohrození slobody médií v iných krajinách než kárať cenzúru vo svojej vlasti," dodal.

Jednostranný nemecký prístup

Ziobro tiež vyčítal Oettingerovi, že vraj nijako nereagoval na zakopnutia predchádzajúcej vlády vedenej terajším šéfom summitov EÚ Donaldom Tuskom.

"Nemám vašu drzosť, aby som poučoval Nemca ... Ani nebudem vyzývať, aby kvôli cenzúre informácií o silvestrovských útokoch spustili nemeckú vlajku na pol žrde tak, ako ste to kedysi navrhoval urobiť s vlajkami únijných štátov zadlžených voči Nemecku," napísal záverom poľský minister a vyzval komisára k väčšej zdržanlivosti a objektivite vo svojich pripomienkach.

Tiež minister obrany Antoni Macierewicz obvinil Nemecko a niektoré ďalšie západné štáty, že sa miešajú do záležitostí Poľska. Varšava sa podľa neho nenechá poučovať o demokracii a slobode. V televíznej relácii stanice TV Trwam zároveň minister odmietol verejné protesty proti novému mediálnemu zákonu. "Máme čo do činenia s povstaním časti bývalých elít proti víťazom volieb," povedal na adresu niekdajšej vládnej garnitúry, ktorá v októbrovom hlasovaní utrpela drvivú porážku.

01 - Modified: 2008-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Päť udalostí a sedem zastavení sveta v roku 2007
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 04 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách 05 - Modified: 2024-03-24 12:30:00 - Feat.: - Title: AI deepfake trend sa vymkol spod kontroly. Internetom kolujú videá pre dospelých s vyše 4-tisíc celebritami, prevažne ženami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:49