StoryEditor

Dánski narkomani sa plavia po Karibiku. Luxusnú terapiu im hradí štát

16.06.2015, 18:00
Autor:
redred

Dánsko posiela mladých narkomanov a delikventov na ročnú plavbu po Karibiku. Štát táto terapia stála v prepočte už takmer 5,5 milióna eur. Úrady program obhajujú.

Vraj nejde o dovolenku, ale o odvykanie s veľmi prísnym režimom, napísal s odvolaním sa na dánske médiá britský denník The Daily Telegraph.

Dvakrát som vyliezol na sopku, mnohokrát jazdil na skútri a bol na výpravách v džungli, aj keď úplne sa mi nepodarilo dorobiť si potápačský kurz,“ opísal dánskemu denníku MetroExpress dvadsaťdvaročný Christian, ktorý v Dánsku prepadol obchod s nožom v ruke a má za sebou jednu ozdravnú cestu po Karibiku.

Projekt musia obhajovať
Podľa médií strávilo 59 mladých zločincov rok či dlhší čas na palube dvoch lodí prevádzkovaných spoločnosťou Den Maritime Base, ktorá zaisťuje odvykaciu liečbu. Za každého z nich zaplatili dánski daňoví poplatníci v prepočte vyše 950-tisíc eur.

Fleming Olsen z mestského úradu v meste Frederikssund, ktoré na cestu poslalo dvanásť mladých, projekt obhajuje. „Robíme to preto, aby sa dostali preč z prostredia drogovej závislosti,“ dodal.

Vynaložené peniaze bráni aj starosta mesta John Schmidt Andersen. A to aj napriek tomu, že mesto by malo v súčasnosti nájsť úspory v hodnote v prepočte vyše štyroch miliónov eur. 
Súhlasím s tým, že to vyzerá zvláštne. Ale nejde o žiadnu okružnú plavbu, oni musia plniť určité požiadavky. Nezaujíma ma, čo tam robia, hlavné je, že cesta splní svoj cieľ,“ dodal starosta.

Tráva? Nie je problém
Z Christianovho rozprávania to však príliš nevyplýva. Podľa neho bolo jednoduché si počas plavby zohnať napríklad marihuanu. „Karibik je pravdepodobne svetovou metropolou marihuany. Rastie všade a aj polícia ju na mnohých miestach fajčí, takže ide len o to nájsť na ulici niekoho s jointom a kúpiť si niečo,“ opísal.

Henrik Oxlund zo spoločnosti Den Maritime Base priznáva, že užívanie marihuany môže byť problém, všetci zamestnanci sa však vraj snažia o to, aby k tomu dochádzalo v čo najmenšej miere. „Áno, mali sme problémy s jointmi. Keď sme ich chytili, dostali varovanie, alebo boli poslaní domov, čo sa v minulosti dialo. Musíte si uvedomiť, že ide o veľmi problematických mladých ľudí,“ dodal Oxlund.

Keď sa Christian z plavby vrátil, začal znovu obchodovať s drogami a pripojil sa k pouličnému gangu menom AK81. Takisto Ole Jacobssen z mestského úradu vo Frederikssunde považuje vynaložené peniaze na projekt za správny krok.

Keď rozprávate o tom, že mladých mužov a dievčatá posielajú na dovolenku na jachtu, úplne rozumiem tomu, že to neznie dobre,“ uviedol Jacobssen.

„Ale to sa nedeje, nie je to dovolenka, je tam veľmi prísny program,“ dodal. Deti, z ktorých väčšina bola vylúčená zo škôl, sa pod vedením lektorov vzdelávajú a od pol ôsmej ráno do pol ôsmej večer pracujú.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Posledné hodiny na Downing Street 10
01 - Modified: 2021-10-26 09:02:05 - Feat.: - Title: V Karibiku vybudovali slovenské impérium. Manželia Bartosovci podnikajú s moringou – na čo je prospešná? 02 - Modified: 2021-08-30 08:05:44 - Feat.: - Title: Pohyb ľadových krýh odhalil neprebádaný ostrov. Objavili najsevernejšiu pevninu? 03 - Modified: 2021-06-04 07:53:12 - Feat.: - Title: Žiadatelia o azyl už v Dánsku nenájdu domov, krajina prijala zákon namierený proti migrantom 04 - Modified: 2021-06-03 12:22:39 - Feat.: - Title: Dánska novinárka sexovala počas rozhovoru v swingers klube, jej vzdychy sa na internete stali virálnymi 05 - Modified: 2020-05-29 21:32:00 - Feat.: - Title: Redaktora HN Macronovo rozhodnutie uväznilo v raji: Ako som utekal z exotiky do štátnej karantény​
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:28