StoryEditor

Expertka: Merkelovú čaká ťažký boj aj o vlastných voličov, majú vážny strach

08.01.2016, 23:00
Masové krádeže a sexuálne útoky, ktoré počas silvestrovských osláv zasiahli Kolín a ďalšie mestá, stavajú Angelu Merkelovú do veľmi zložitej situácie.

Podľa odborníčky na nemeckú politiku Marii Bydžovskej totiž strach ovládol už aj voličov, ktorí za ňou doteraz stáli. Od kancelárky teraz čakajú rázne riešenie, hovorí v rozhovore pre iDNES.cz.

Keď sa v médiách objavili prvé správy o krádežiach a sexuálnych útokoch v Nemecku, minister spravodlivosti Heiko Maas varoval pred spájaním kriminality s prílivom migrantov. Podľa polície však medzi podozrivými dominujú Sýrčania a v ubytovniach pre utečencov sa našli mobily ukradnuté počas silvestrovských osláv. Prekvapilo to politikov?

Rozlíšila by som dve veci. Prvá otázka znie, či sa útokov migranti zúčastnili, alebo nie. Potvrdilo sa, že áno. Či to nemeckých politikov prekvapilo, o tom je ťažké špekulovať.

Zrejme sa však budú ďalej snažiť presadzovať tú druhú vec: neznamená to, že všetci utečenci a prichádzajúci azylanti sú násilníci, ktorí chcú obťažovať, prípadne znásilňovať a okrádať nemecké ženy.

Dovolím si citovať slová jedného z páchateľov: "Som Sýrčan, musíte sa ku mne správať milo. Pozvala ma pani Merkelová," smial sa podľa magazínu Spiegel zasahujúcim policajtom. Čo to môže pre kancelárku znamenať?

Tú vetu samozrejme podľa očakávania prevzali takmer všetky médiá. Pre pani Merkelovú je to veľmi nepríjemná situácia. Angelu Merkelovú teraz čakajú skutočne ťažké rozhodovanie.

Ako je jej zvykom, snažila sa vo svojich vyjadreniach situácii upokojiť. Na druhú stranu už zvolila aj pomerne ostré slová. K riešeniu útoku sa bude musieť postaviť čelom, rozhodnúť o naozaj ráznej reakcii. A postarať sa, aby bolo čo najviac násilníkov skutočne usvedčených.

Ideálne by tiež mala sprísniť legislatívu, aby mohli byť žiadatelia o azyl deportovaní, keď ich súd usvedčí z trestného činu. Z hľadiska nemeckých zákonov je to v súčasnosti veľmi zložité, obzvlášť ak im v krajine pôvodu hrozí nebezpečenstvo.

Angela Merkelová teraz navyše bude musieť bojovať o stredových voličov, ktorí ju dodnes podporovali a teraz začínajú mať vážny strach. Spomenula by som napríklad prieskum televízie ARD, v ktorom štyridsať percent žien povedalo, že sa bojí chodiť na väčšie verejné zhromaždenia. To je veľmi závažná a šokujúca situácia.

Zaznamenali ste u Merkelovej po Novom roku zmenu slov či postojov?

Veľmi sa posúva a nepovedala by som, že len po týchto útokoch. Od tých známych augustových výrokov, ktoré sú interpretované ako pozvanie Sýrčanov do Nemecka, sa začala postupne obracať.

Pred pár dňami už dala na zjazde CSU v podstate za pravdu Horstovi Seehoferovi, že je potreba migráciu výrazne obmedziť, hoci nechce stanoviť žiadny horný limit. Rétorika Angely Merkelovej sa rozhodne mení a po silvestrovských útokoch sa podľa očakávaní opäť o kus posunula k prísnejšiemu postoju.

Okrem nemeckých miest hlásia sexuálne napadnutia žien tiež Rakúsko, Švajčiarsko, Fínsko či Švédsko. Zmení prístup k migrantom celá Európska únia?

Predpokladám, že Európa pôjde ďalej rovnakým smerom. Vzrastie však tlak na to, aby sa postupovalo rýchlejšie. Mohli by sa urýchliť opatrenia k ochrane vonkajších hraníc, zefektívnenie politiky návratu a vytváranie hotspotov, kde sa budú registrovať a identifikovať prichádzajúci migranti.

Bude Nemecko na európskej pôde naliehať, aby migranti prestali Európou voľne prechádzať až do Nemecka a ich žiadosti sa riešili tam, kde podľa pravidiel majú - teda v krajinách, cez ktoré do Európy vstúpili?

Nemecká vláda si to takto určite praje. Preto tlačila na to, aby vo vstupných krajinách vznikali hotspoty. To však nezáleží len na nej. Otázkou skôr je, či to bude robiť Taliansko a Grécko.

Mária Bydžovská
Absolventka európskych štúdií na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej. Ako odborníčka na problematiku EÚ krátko pôsobila v Senáte, teraz je redaktorkou portálu Euroskop. Venuje sa najmä nemeckej politike.

Europoslanec Richard Sulík v HNtelevízii prezradil, ako by vyriešil utečeneckú krízu:

01 - Modified: 2008-01-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 02 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 03 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie 04 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 05 - Modified: 2024-03-27 11:08:16 - Feat.: - Title: Osemročný chlapec utekal pred vojnou naprieč Afrikou. Prekonal saharskú púšť, Stredozemné more a bol dvakrát v zajatí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:41