StoryEditor

Islamský štát k sebe ťahá džihádistky. Peniaze im dajú ešte pred atentátom

30.01.2016, 23:00
Niektoré nemali na výber - ich rodné mestá ovládol Islamský štát (IS). Iné sa mu vydávajú v ústrety dobrovoľne, po boku svojich manželov a bratov.

Ďalšie zas v domnení, že na územiach ovládaných takzvaným Islamským štátom svojho vyvoleného ešte len nájdu. Hoci sa pod nadvládou islamských radikálov ocitajú mladé ženy z rôznych dôvodov, ich údel je predovšetkým jediný, a to porodiť ďalších bojovníkov. Časť z nich však teraz dostáva novú úlohu. Samy veria, že je to poslanie, píše portál Lidovky.cz.

S odkazom na zdroje z podzemnej skupiny Raqqa is Being Slaughtered Silently (v preklade Rakka je v tichosti vyvražďovaná), pôsobiaci v sýrskej bašte islamských radikálov, uviedla americká televízna stanica Fox News, že nedávno bola sformovaná čisto ženská samovražedná jednotka.

"Ženy prechádzajú riadnym výcvikom v tábore so zbraňami a učia sa, ako správne vykonať samovražedný atentát," povedal televízii zdroj z Rakky. "Sú to ženy, ktoré si túto cestu samy zvolia. Sú to ženy rôzneho veku. Dokonca násťročné," dodal.

Koncept samovražedných atentátničiek umierajúcich v mene radikálneho islamu síce nie je ničím, čo by už predtým svet nepoznal, v radoch IS však doteraz ženám úloha zomrieť ako mučeníčkam v širšom meradle nepatrila.

Na územiach ovládaných touto organizáciou pôsobili nanajvýš ako príslušníčky náboženskej polície, známej ako brigády al-Chansá. Tie v uliciach Rakky a ďalších ovládaných mestách so zbraňou v ruke dohliadajú na dodržiavanie islamského práva šaría.

Najskôr peniaze, potom atentát

Niektorí experti pôsobenie ženských samovražedných atentátničiek vysvetľujú snahou IS rozsievať strach medzi nepriateľmi. Vyslať navonok odkaz, že kalifát môže udrieť odkiaľkoľvek, v akejkoľvek podobe. Ale aj do vlastných radov, že každý môže byť súčasťou vyššieho plánu - obrany kalifátu.

Sú to tak manželky džihádistov z Rakky, ktoré vraj aktívne verbujú ženy z mesta aj mimo s prísľubom raja, ktorý ich čaká, ak obetujú život obrane kalifátu. Údajne uisťujú budúce samovražedné atentátničky, že o ich rodiny bude po smrti postarané, a to aj po finančnej stránke. Pomerne významný peňažný obnos tak majú dotknuté dostať ešte pred akciou.

Podľa serveru Balkan Insight jeden z takýchto výcvikových táborov rýdzo pre ženy vedie dvadsaťtri-ročná Qamile Tahiriová z Kosova. Mladá žena z okolia etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovice do Sýrie odišla spolu s manželom a dvoma deťmi takmer pred dvoma rokmi. Potom, čo jej muž zahynul v boji, regrutuje cez internet atentátničky z balkánskych krajín.

"V tábore, ktorý vedie, sú desiatky žien a dievčat z Kosova, Albánska a Macedónska," povedal serveru pod podmienkou anonymity zdroj z bezpečnostných zložiek. Kosovská polícia už skôr zverejnila fotografie, ktoré sama Tahiriová umiestnila na sociálne siete. Celá zahalená, vrátane rukavíc, sa na nich oháňa útočnou puškou.

Džihád na Balkáne

Kosovo, ktoré má sotva dva milióny obyvateľov, vykazuje spoločne s Bosnou v Európe najvyšší počet občanov pridávajúcich sa k IS v pomere k celkovej populácii. Z prevažne moslimskej, avšak sekulárnej, krajiny už odišlo podľa kosovskej polície najmenej 300 ľudí, z toho 36 mladých žien - medzi nimi aj Tahiriová.

Z bezmála trojmiliónového Albánska podľa tamojšej protiteroristickej jednotky odišlo asi 150 občanov, z toho 29 žien. Susedné Macedónsko, v ktorom štvrtinu obyvateľov tvoria etnickí Albánci, takúto štatistiku nezverejnilo.

Islamský radikalizmus bol pritom pre balkánskych moslimov dlho neznámym javom. Jeho vzostup pripisujú odborníci pôsobeniu niektorých radikálne ladených náboženských škôl a charít z arabských krajín. Pre obyvateľov balkánskych krajín je navyše cesta na blízkovýchodné bojisko pomerne lacná a jednoduchá aj vďaka tomu, že do Turecka, ktoré je najčastejšou vstupnou bránou džihádistov do Sýrie, nepotrebujú víza.

01 - Modified: 2008-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za streľbou na "Hedvigu" je policajt
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:55