StoryEditor

Mlátia ich, znásilňujú a strieľajú do nich. Nechceli by ste byť utečenec

30.08.2015, 11:00
Dobrovoľníčka z organizácie Lekári bez hraníc a samotné obete hovoria o hrôzach, ktoré utečenci počas cesty do Európy zažívajú.

Migranti sú znásilňovaní, strieľaní a mučení. A to už pred tým, ako riskujú životy pri prekračovaní Stredozemného mora, prezradila doktorka Anna Crepet. Pracovníčka charitatívnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) povedala, že pri liečbe tisícok mužov, žien a detí, ktorí prídu do Talianska, sa cíti "ako keby pracovala vo vojnovej zóne."  V sicílskom prístave Pozzallo, kde zdravotníci z MSF pracujú v prístavoch a prijímacích centrách, sa Crepet vyjadrila pre portál The Independent, že väčšina utečencov prichádza bez ošetrenia s potenciálne smrteľnými zraneniami.

Takmer všetky znásilnia

"Niekedy mám pocit, ako keby som pracovala vo vojnovej zóne, ale myslím si, že tu je to ešte horšie, pretože vidíme zranenia, ktoré neboli ošetrené už týždne," povedala. "Vidíme veľa zlomenín spôsobených bitím a množstvo strelných rán. Nachádzame guľky vo svaloch a pod kožou," opisuje Crepet otrasný stav utečencov pri ich príchode do Európy.

Ako konkrétny príklad uviedla prípad muža, ktorý prišiel na Sicíliu s dierou v stehne, kde guľka prešla skrz a zastavila sa v druhej nohe. Doktorka ďalej povedala, že takmer všetky ženy sú počas cesty znásilňované a na starý kontinent často prichádzajú už v pokročilom mesiaci tehotenstva. "Majú tendenciu hovoriť len veľmi málo o hrôzach, ktoré prežili, ale my niekedy vidíme jazvy a rany po znásilnení,"  povedala.


Za jazdu pýtajú tisíce. Anglická mafia si z utečencov robí výnosný biznis

Rusko: Srbsko je obeťou utečeneckej krízy, pomôžeme mu


"Vieme, že väčšina žien, ktoré prichádzajú osamote, bola znásilnená - a mnoho žien sa vydá na cestu na vlastnú päsť." Doktorka Crepet prirovnala niektoré z príbehov, ktoré počula, k mučeniu. Rozprávania utečencov o hromadnom znásilnení únoscami v Líbyi pred zrakmi svojich milovaných tomu len nasvedčujú. "Muži alebo ženy, to je jedno," povedala. "Videli sme trinásťročné, ktoré znásilnili."

Smrť a utrpenie číhajú všade

Časté sú aj príbehy utečencov o tom, ako ich gangy v Líbyi uniesli, zmlátili a okradli. Ale ešte predtým, ako sa dostanú na lode prevádzačov, sa ľudia, odchádzajúci z domovov v subsaharskej Afrike a na Blízkom východe, týždne vezú cez púšť v preplnených pick-upoch. Sahara je podľa doktorky Crepet "jednou z najnebezpečnejších častí cesty," kde o život prichádza veľa utečencov. Časté sú dopravné nehody, smrť na dehydratáciu ale aj vraždy.

Stretla sa s Eritrejčanon s amputovanou nohou, ktorý spadol z otvoreného nákladného automobilu a ten ho prešiel. Prežil a na Sicílii ho liečili z početných zranení. Množstvo iných je ale stratených, navyše ich smrť často zostáva neohlásená. Sedemnásťročný palestínsky mladík cestujúci na začiatku tohto roka z Gazy do Talianska vyrozprával ako ho traja ľudia zhodili z auta a nechali ho zomrieť v púšti. "Dali nám vodu na pitie, ale bola zmiešaná s benzínom. Bolo nám dovolené jesť raz denne...niektorí ľudia zomreli počas cesty hladom a smädom," povedal mladý Palestínčan Yusuf.

Zaobchádzajú s nimi ako so zvieratami

Ďalší teenager, tentokrát zo Somálska, porozprával o svojej ceste cez púšť so ženami, ktoré boli znásilňované pašerákmi. "Jedna zo žien, ktorá bola znásilnená, bola v siedmom mesiaci tehotenstva," povedal Ismail. "Keď sa vrátila ku skupine, vzala šatku a pokúsila sa uškrtiť, ale našťastie sme ju zastavili," dodal. Keď dorazil do Líbye, on a ďalší migranti boli unesení mužmi v uniformách a uväznení v byte, kým nezaplatia 300 dolárov (asi 270 eur). "Nemohli sme sa rozprávať a boli sme stále bití bez akejkoľvek príčiny," povedal. Prepustili ho po mesiaci, keď jeho mama zaplatila požadované výkupné.

"V Líbyi s utečencami nezaobchádzajú ako s ľudskými bytosťami ale ako so zvieratami," vyjadrila sa doktorka Crepet. Je jednou z desiatok "doktorov dobrovoľníkov" z organizácie MSF, ktorí na Sicílii ošetrujú ľudí po ich príchode do Európy.

01 - Modified: 2007-08-24 09:58:00 - Feat.: 0 - Title: Fatah rokuje o evakuácii civilistov z Náhr al-Baríd
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:42