StoryEditor

Ponúkali mu milión a pol, odmietol. Indián býva na posvätnej pôde v centre Miami

17.05.2015, 00:01
Autor:
redred
Potomok amerických Indiánov dlhé roky odoláva peniazom štedrých investorov a odmieta predať svoj malý pozemok v lukratívnej štvrti Miami.

Pozemok vám nepredám. Indián býva na posvätnej pôde uprostred Miami

Príbeh Američana Ishmaela Bermudeza pripomína zápletku známeho animovaného filmu Hore. Je plný odhodlania, zarytosti a jeho stredobodom je malý drevený domček na skromnom pozemku obklopený mrakodrapmi. Nachádza sa totiž v centre Miami. Je pokojnou oázou uprostred zhonu obchodníkov. Dokonca má aj svoj vlastný prameň vody.

O pozemok má pochopiteľne záujem celý rad investorov. Bermudezovi za neho ponúkli 1,8 milióna dolárov (1,6 milióna eur). Potomok Indiánov však na peniaze nepočúva a ani tvárou v tvár tlaku investorov sa nemieni vzdať. Peniaze pre neho nie sú dôležité, jeho pozemok sa totiž nachádza na posvätnej pôde, píše portál The Independent.

Bermudez svoj pozemok rád nazýva "studňa starovekých záhad". Pre miestne médiá uviedol, že na ňom pred pár rokmi našiel pozostatky artefaktov, ktoré podľa neho v minulosti slúžili k rituálom. Verí, že jeho pozemok bol posvätným miestom Indiánov z kmeňa Tequesta, jedného z prvých kmeňov, ktoré prišli do kontaktu s európskymi objaviteľmi. Tí Indiánov z ich krajiny buď vyhnali, alebo ich povraždili.

"Neexistuje žiadne množstvo peňazí, za ktoré by ste si mohli kúpiť to, čo sa na tomto pozemku nachádza. Ako by ste mohli vyjadriť hodnotu ľudskej histórie v peniazoch? To jednoducho nejde," myslí si Bermudez.

Pozemok by vraj predal jedine v tom prípade, ak by bol v budúcnosti premenený na múzeum alebo chránené archeologické nálezisko. "V týchto časoch sa dá len ťažko veriť, že by mal niekto čistú dušu a urobil niečo také. Ľudia sa starajú len o peniaze," myslí si.

Bermudez, ktorého jeho najbližší poznajú ako Zlatého orla, sa narodil v Kolumbii kolumbijskej matke a americkému vojakovi. Otec bol potomkom Indiánov z kmeňov Pueblo a Navajo. Rodičia sa presťahovali do Miami, keď mal Bermudez osem rokov.

Jeho život sa obrátil naruby v šiestej triede. Učiteľ mu povedal, aby začal pátrať po bájnych prameňoch, z ktorých pili Indiáni z kmeňa Tequesta. Bermudez sa pre hľadanie nadchol. Pátrať začal priamo na záhrade domčeku rodičov.

"Ľudia si mysleli, že som sa zbláznil. Keď si ostatné deti hrali, ja som kopal do zeme," spomína na detstvo. Vytrvalosť sa mu však vyplatila. Po siedmich rokoch pátrania konečne narazil na prameň vody, ktorý sa nachádzal kúsok od dospelého stromu na jeho záhrade. Z prameňa odoberá vodu dodnes, len okolo domu vyrástla veľké betónové a oceľové monštrá.

01 - Modified: 2007-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tento týždeň na trhoch
01 - Modified: 2024-01-19 14:04:24 - Feat.: - Title: Dráma v Miami. Z boeingu začali po vzlete šľahať plamene 02 - Modified: 2023-07-21 22:36:33 - Feat.: - Title: Násťročná matka z Miami sa pokúsila najať nájomného vraha, aby zabil jej trojročného syna 03 - Modified: 2021-08-08 16:09:56 - Feat.: - Title: Vakcína proti chrípke môže zabrániť vážnemu priebehu Covid-19. Ukázala najnovšia štúdia 04 - Modified: 2021-05-30 13:23:32 - Feat.: - Title: Gang spustil streľbu na dav ľudí v Miami. Z miesta hlásia dve obete a najmenej 20 zranených 05 - Modified: 2018-03-16 09:05:28 - Feat.: - Title: Na Floride sa zrútil nedokončený most. Zahynulo najmenej šesť ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:06