Minister ropy Saudskej Arábie Ali al-Naimi. Snímka: Reuters
StoryEditor

V Saudskej Arábii sa veľa nekradne. Každý piatok zlodejom sekajú ruky, hovorí Češka

19.02.2016, 16:05

Češka Věra Vernerová žije v zahraničí už 15 rokov. Žila aj v Spojených Arabských Emirátoch. Posledné tri roky pracuje ako letuška kráľovskej rodiny v Saudskej Arábii, píše sa na portáli Lidovky.cz. "Z rozprávania cudzinci nedokážu pochopiť oslavu našej Veľkej noci, koledovánie a korbáče, ale aj Vianoce, lebo v USA sa darčeky rozdávajú až 25.12. ráno," hovorí.

Spomeniete si na prvé dni po presťahovaní? Čo vám najviac ostalo v pamäti?

Najskôr som žila v USA. Pamätám si na to, ako sú Američania neuveriteľne priateľskí a pohostinní. Mala som 19 rokov a pracovala som ako au-pair. Starala sa o deti v rodinách. V Bahrajne, SAE a Saudskej Arábii ma prekvapila asi moslimská kultúra, denné vyvolávanie na modlitby, ich zvyky a jedlo. Do tej doby som napríklad jahňacie nikdy nejedla. A hlavne som spoznávala multikultúrne prostredie, pretože v týchto krajinách žije a pracuje viac cudzincov ako miestnych obyvateľov. V rôznych krajinách som spoznala, ako je pre ľudí vzácna pitná voda alebo aj nedostatok hygieny. Stretla som sa s tým, že ľudia, ktorí majú celoživotný majetok v hodnote nášho bežného auta, sú oveľa šťastnejší ako my, keď sa snažíme zabezpečiť si šťastie v materiálnych veciach. Ich rodinné väzby sú veľmi silné, a v mnohých krajinách je napríklad dohovorené manželstvo zaistené rodičmi oboch partnerov veľmi bežné.

S čím ste v cudzine narazili? Je nejaký český zvyk, ktorý bol pre okolie krajne nezvyčajný?

V USA aj na Blízkom východe napríklad to, že si ľudia nedávajú topánky, keď vojdú do bytu či domu. Tiež to, že v arabskej kultúre sa väčšinou na otázku, ktorá si vyžaduje jasnú odpoveď áno alebo nie, odpovedá Insh'Allah, čo v preklade znamená: "Keď to bude Božia vôľa", čo vám dáva istú nádej, že sa niečo uskutoční. Ale väčšinou je to iba zdvorilé gesto, ako povedať nie. Veľmi ma prekvapila nízka kriminalita v SAE aj v Saudskej Arábii. Iste je to dané tým, že aj za najmenšiu krádež sa dodnes verejne každý piatok odsekávajú ruky či sa za to popravuje. Z rozprávania cudzinci nedokážu pochopiť oslavu našaj Veľkej noci, koledovanie a korbáče, ale aj Vianoce, lebo v USA sa darčeky rozdávajú až 25.12. ráno. Tiež moslimský mesiac ramadán, kedy moslimovia nejedia nič od úsvitu až do západu slnka. Pracovný čas sa v tomto mesiaci skracuje na minimum, napríklad na 5 hodín denne. Aj cudzinci musia tento zvyk rešpektovať a za žuvačku či napitie sa vody na verejnosti vás napomenú, ale môžete skončiť aj vo väzení. Vianoce tiež vôbec neoslavujú. V Saudskej Arábii sú najväčším šokom denné modlitby, hlavne keď idete nakúpiť. Stáva sa, že namiesto plánovanej pol hodiny v nákupnom centre strávite minimálne dve hodiny. Nie je to tým, že by ste chceli viac nakupovať, ale naopak tým, že pri každej modlitbe všetky obchody zatvoria a otvoria opäť, až keď modlitba skončí. Napríklad v supermarkete môžete stáť s plným košíkom pri pokladni a keď vystihnete dobu najdlhšej modlitby, tak si pri kase vyčkáte napríklad aj 45 minút, než kasy opäť otvoria. Tiež to, že sa ženy musia zahaľovať do abáje, má to jedinú výhodu, nemusíte sa hodiny pred zrkadlom rozhodovať, čo si vziať na seba. Môžete byť celý deň aj v pyžame, lebo dlhý ľahký čierny habit zakryje všetko od krku až po členky. Na reklamných fotografiách v obchodoch sú vždy rozmazané tváre či prelepené čiernou lepiacou páskou, aby nebola vidieť krása žien či ich odhalená pokožka.

Existuje nejaké české jedlo, ktoré vám v cudzine chýba? Uvarili ste priateľom v zahraničí nejaké české jedlo? Ako im chutilo?

Mám rada segedínsky guláš a rôzne pokrmy z kyslej kapusty. Na Strednom východe je ťažké zohnať dve základné zložky pre tento pokrm, bravčové mäso a kyslú kapustu. Priateľom som napríklad uvarila guláš a veľmi im chutil, zemiakové placky tiež bývali obľúbeným jedlom. Väčšina cudzincov nie je zvyknutá na české polievky, a už vôbec nie na pokrmy z húb. Boja sa, že huby sú jedovaté. Polievky väčšinou jedia len rozmixované, ako je tekvicová, brokolicová alebo paradajková. Nemajú radi vývary a naše domáce polievky.

Aké sú prvé asociácie, ktoré počúvame, keď poviete, že ste z Česka?

Ľudia si väčšinou myslia, že je Česko v Rusku a pýtajú sa ma, či hovorím po rusky. Poznajú skôr Prahu ako Českú republiku. Tiež si ľudia myslia, že u nás vládne komunizmus. Ľudia ani netušia, kde Česko je, takže im vymenujem susedné krajiny a keď počujú Nemecko, tak už si väčšinou Českú republiku zaradia na mape.

Sledujete tamojšiu politiku? Líšia sa politická kultúra od tej našej?

Politiku nesledujem ani vo svete ani v Českej republike.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:52