Bojovník Islamského štátu v Mosule. Snímka: TASR/AP
StoryEditor

Islamský štát trýzni ženy brutálnym nástrojom. Stačí, ak si nezakryjú hlavu

25.02.2016, 15:05
Islamský štát je pod tlak nepriateľov a na spravovanom území sa uchyľuje k čoraz brutálnejším praktikám.

Obyvatelia irackého Mosulu trpia pod nadvládou Islamského štátu. Džihádisti, ktorým sa v poslednej dobe po vojenskej stránke príliš nedarí, siahajú po stále sadistickejších nástrojoch mučenia. Miestnym ženám, ktoré náhodou porušia prísny kódex obliekania, teraz naháňajú hrôzu kovové čeľuste, ktorými im islamisti vytrhávajú kusy mäsa z tela, píše portál iDnes.cz.

Iracké mesto Mosul je od júna roku 2014 pod nadvládou džihádistov z Islamského štátu. Predošlú prosperitu po jeho nástupe vystriedalo násilie, zúfalstvo obyčajných ľudí, život v chudobných podmienkach a neustály strach o život. Islamisti si stanovili vlastný systém zvrhlých zákonov. Akýkoľvek prehrešok je tvrdo trestaný. Na dennom poriadku sú verejné popravy aj bičovanie.

V posledných mesiacoch straší najmä mosulské ženy nový spôsob trestu za nedodržiavanie predpísaného odevu.

Zo ženy totiž podľa nariadenia Islamského štátu nesmie byť vidieť takmer nič. Z domu navyše môžu vychádzať výhradne v sprievode mužov. Trestom za nedodržiavanie týchto pravidiel im teraz je nasadenie špeciálneho kovového mučiaceho nástroja, ktorý miestni prezývajú hryzač, píše server The Independent.

Ten možno prirovnať k pasci na medvede. Žene sa zareže do mäsa a nie je výnimkou, že po jeho nasadení zostávajú hlboké jazvy a vytrhnuté kusy svaloviny.

"Hryzač sa pre nás stal nočnou morou. Moju sestru takto potrestali minulý mesiac len za to, že si doma zabudla rukavice," opisuje 22-ročná Sýrčanka Fatima, ktorej sa z Mosulu podarilo utiecť a teraz žije v tábore na území kontrolovanom kurdskými jednotkami.

Málo jedla a korupcia

Z Mosulu v posledných týždňoch uteká čoraz viac ľudí. Podmienky v meste sú otrasné. Miestni trpia nedostatkom vody, jedla i dlhými výpadkami dodávok elektriny. Islamisti totiž odrezali väčšinu dodávok potravín z Turecka a zvyšku Sýrie. S tým súvisí raketový rast cien. "Vlani vystačilo 500 dolárov na to, aby som uživil rodinu, teraz by som potreboval dolárov tisíc. Ceny vzrástli dvakrát až trikrát," opisuje jeden z mužov, ktorí z Mosulu utiekli.

"Ja by som všetko to zlé zaobchádzanie a nedostatok jedla zvládla, keď ale začal hladovať môj 11-mesačný chlapček, nemohla som už v Mosule zostať," spomína Fatima. Výživa pre malé deti podľa nej bola nedostatkovým tovarom. Ryža stála desať dolárov za kilo. Kvôli nedostatku vody sa potom do problému dostali tiež poľnohospodári, ktorí nemohli zavlažovať svoje polia.

Islamský štát sa v poslednej dobe dostáva pod tlak postupujúcich jednotiek pešmergov, kurdských ozbrojencov z milícií YPG aj sýrskej a irackej armády. Veľkou ranou pre islamistov sú tiež nálety Spojených štátov a Ruska. Tie tvrdo dopadajú najmä na väčšie sídla, ktoré ovláda Islamský štát. Ten obsadené mesta drží len za cenu nemalých strát.

Pozvoľný rozklad Islamského štátu sa prejavuje tiež na rastúcej korupcii naprieč kalifátom. Je to dobre viditeľné aj na tom, že kedysi takmer nepriepustné hranice miest ovládaných islamistami teraz bežne prekračujú aj desiatky ľudí. "Hrozili nám, že nás zabijú, ak prekročíme brány Mosulu," spomína bývalý riaditeľ miestnej školy, ktorý si však zo strachu pred možnou odplatou neželal uviesť svoje meno.

S útekom do bezpečia ľuďom z Mosulu pomáhajú pašeráci, ktorí si za prepašovanie jedného človeka berú asi 400 až 500 dolárov. Časť peňazí ide pritom vo forme úplatkov do vrecka členom Islamského štátu, ktorí prižmúria oči pri ochrane hraníc Mosulu. Pašeráci sa zhodujú, že so správnym obnosom peňazí nie je ani vo vojnovom Iraku nič problémom.

Chystá sa oslobodenie Mosulu?

Mosul je druhým najväčším mestom Iraku a vôbec najväčším mestom v moci Islamského štátu. Pred vojnou mal s predmestiami takmer dva milióny obyvateľov, zhruba pol milióna ušlo v lete 2014, keď mesto obsadili ozbrojenci IS. Medzi utečencami sa ocitli aj desiatky tisíc kresťanov.

Mosul je dôležitý aj pre svoje ropné polia, jedny z najväčších na irackom severe, čo z nich robí predmet sporu medzi bagdadskou vládou a autonómnym irackým Kurdistanom. O deľbu príjmov z ropy sa napokon títo dvaja spojenci z donútenia často sporia. A úlohu hrá aj najväčšia priehrada v Iraku, ktorá je kľúčová pre vodné hospodárstvo krajiny. Dva mesiace po dobytí Mosulu sa jej v auguste 2014 zmocnil IS.

Strategickej dôležitosti Mosulu sú si vedomí aj protivníci Islamského štátu. Nie náhodou po minuloročných bojových úspechoch z Kobané, Tikrítu a Sindžáru americký generál pôsobiaci v Iraku Mark Odom vyhlásil, že Mosul je ďalším logickým krokom v boji proti Islamskému štátu.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:45