Premiér Robert Fico.
StoryEditor

Washington Post vysvetľuje, prečo je Smer na Slovensku taký úspešný

26.02.2016, 12:19
Autor:
chocho
Voľby sa blížia a s najväčšou pravdepodobnosťou ich vyhrá Smer. Washington post analyzuje, prečo je Ficova strana tak dlho na vrchole.

Ak sme nedávno písali, že voľby klopú na dvere, tak dnes ich už idú vyvaliť. Moratórium na prieskumy je už v platnosti a občania so zatajeným dychom očakávajú finálne predvolebné diskusie.

Všimlo si to aj prestížne americké médium The Washington Post. Predvolebné Slovensko a vládny Smer popisuje článok s titulkom "Slovensko si pravdepodobne opäť zvolí stredo-ľavú vládu. Tu sú dôvody, prečo táto strana vydržala," ktorého autormi sú Tim Haughton a Kevin Deegan-Krause.

Slovenskom pred voľbami podľa nich hýbali najmä "štrajk učiteľov, obvinenia z daňových podvodov prominentného opozičného politika, pochybné rokovania so zdravotnými sestrami a migračná kríza v Európe."

Vládny Smer na čele s Robertom Ficom by mal aj "napriek tomu", ako sa píše v článku, v najbližších voľbách vyhrať približne s 35 percentami hlasov. Podľa autorov zrejme ale nepôjde o jednofarebnú vládu, ale dvojkoalíciu, a to zrejme s "nacionalistickou" Slovenskou národnou stranou.

Pointou článku je 5 faktorov zostavených autormi, ktoré majú pomôcť vysvetliť, prečo Smer nepodľahol syndrómu "ži rýchlo, umri mladý".

1. Organizuj sa, aby si prežil

Za kľúčovú vec pre úspech a dlhovekosť považujú autori organizáciu. Smer podľa nich zakladal Fico ako stranu jedného muža, ale vyvinul sa do strany s najlepšou organizačnou štruktúrou v krajine. Ako príklad toho, že regionálne štruktúry Smeru "sú ovládané silnými miestnymi záujmami spojenými so špecifickými časťami ekonomiky," uvádzajú zdravotníctvo v Košiciach.

2. Udržuj ekonomiku v pohybe

V článku sa pripisuje podpora Smeru najmä rastúcej ekonomike. "Vzhľadom na ťažké ekonomické časy v Európe, je pôsobivé, že ekonomika Slovenska rastie každý rok o viac ako tri percentá," tvrdia autori. Spomínajú tiež klesajúcu nezamestnanosť. Vzhľadom na tieto fakty, tvrdia Haughton a Deegan-Krause, Fico sám seba prezentuje, ako človeka ideálneho pre vedenie krajiny v ťažkých časoch. 

Pripomínajú však výskum Zsolta Gala, ktorý naznačuje, že úspech vlády Smeru má viac spoločného s peniazmi z úniových fondov, ako s dobrým spravovaním. Politici ale majú podľa nich tendenciu pripísať si zásluhy za úspechy bez ohľadu na ich príčinu. "Fico nie je výnimkou," uzatvárajú.

3. Nikdy nezanedbávaj svoju základňu

Autori spomínajú opatrenia ako vlaky zadarmo aj ostatné opatrenia zo sociálnych balíčkov, ktoré zaviedla vláda Smeru. Tvrdia, že hoci oponenti Smeru tieto opatrenia kritizujú a označujú ich za trik, podčiarkuje to fakt, že Fico vie, ako si udržať svojich voličov.

Ďalej sa v tomto bode píše o využívaní nacionalistickej karty. Tú mal Fico využiť už pred voľbami v roku 2010, ale migračná kríza a teroristické útoky v Paríži mali jeho nacionalistickú politiku ešte prehĺbiť.

"Fico normálne ide s európskym mainstreamom," ale v roku 2015 podľa Haughtona a Deegan-Krausa oponoval kvótam na migrantov a po útokoch v Paríži sľúbil dať všetkých moslimov pod dohľad. Píšu aj o slogane Smeru "Chránime Slovensko", ktorý podľa nich síce nie je populárny v zahraničí, ale zato navrhnutý tak, aby upútal voličov doma.

4. Šťastný je politik, ktorého súperi sa hádajú

Fico má šťastie na súperov, tvrdia autori článku. Spomínajú aj jeho obľúbené ironické pomenovanie - "zlepenec" - ktorým častuje svojich pravicových protivníkov. Oponenti Smeru podľa autorov horlivo zakladajú nové strany, namiesto toho, aby zostali v existujúcich. Ako príklady uvádzajú nové strany Skok, Šanca či Sme rodina. Za najvýznamnejšiu z nových strán považujú Sieť. "Akákoľvek vláda bez Fica bude pravdepodobne veľká a rozhádaná koalícia," myslia si.   

5. Výnimočne obratný politik

Fico bol najobratnejším politikom na slovenskej politickej scéne za poslednú dekádu, píšu Haughton a Deegan-Krause. Dokonca aj keď bol v prezidentských voľbách porazený, nezdá sa, že by to malo vplyv na dlhodobú popularitu jeho a Smeru, tvrdia. Fico podľa nich zmiatol svojich protivníkov a dokázal skúsene využívať ich slabosti, najmä sklon k hádkam.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:15