Reuters
StoryEditor

Čína hľadá riešenie znečistenia. Jednou z možností je jeho vývoz

01.04.2016, 23:46
Autor:
hašhaš

Jednou z najlepších správ za posledných niekoľko rokov je tá, že sa Čína konečne rozhodla vážne riešiť znečistenie životného prostredia, píše pre Bloomberg Adam Minter. Dochádza tu teda k prudkému rastu využívania alternatívnych zdrojov energie, klesá spotreba uhlia, sú uťahovanie limity znečistenia ovzdušia, veľká pozornosť sa venuje kontaminovanej poľnohospodárskej pôde.

Všetky tieto pozitívne kroky ale môže zatieniť skutočnosť, že Čína môže svoje problémy so znečistením exportovať do iných krajín.

Export znečistenia dobre dokumentuje snaha o ochranu čínskych lesov. Po dlhé roky bola ťažba dreva veľmi intenzívna. Dôsledkom boli aj holé kopce bez porastu, z ktorých sa pri veľkých dažďoch valila voda. Takto vzniknuté záplavy vyhnali v roku 1998 z domovov milióny ľudí.

Potom ale prišiel obrat a napríklad tento rok došlo k zníženiu ťažobných kvót o 6,8 percenta. Je tu ale problém. V Číne motorové píly utíchli, ale krajina sa zároveň stala najväčším dovozcom dreva na svete. Vláda očakáva, že v roku 2020 pokryje 40 percent svojej spotreby dreva práve dovozom.

Čínske spoločnosti nie sú pri nákupe dreva v zahraničí vôbec vyberavé. Podľa think tanku Chatham House sa medzi rokmi 2000 a 2013 objem nezákonne nakúpeného dreva zdvojnásobil. Škody sú viditeľné naprieč rozvíjajúcimi sa ekonomikami.

Čína napríklad nakupuje 90 percent exportov dreva z Mozambiku a asi polovica z neho sa zbiera spôsobom, ktorý znemožňuje dlhodobú obnovu lesa. Nezákonná ťažba na ruskom Ďalekom východe vraj už hraničí s krízou. Ukazuje sa pritom, že skutočný objem dreva, ktorý sa odtiaľto vyváža do Číny, je v porovnaní s oficiálnymi číslami dvojnásobný.

Čína dovoz ilegálne vyťaženého dreva nijako nepostihuje. Minulý rok síce zaviedla systém, ktorý by mal sledovať pôvod materiálu, ide ale o systém dobrovoľný, svojím rozsahom veľmi obmedzený a možno ho jednoducho zmanipulovať.

Ak firmy podvádzajú, nečakajú ich žiadne sankcie. Vyriešiť problémy, ktoré vytvára Čína v oblasti globálneho životného prostredia, nebude jednoduché. Sama by mala aspoň nastaviť systémy tak, aby podávali pravdivé informácie. A takisto spoločnosti v Európe a USA by mali trvať na dôslednom sledovaní pôvodu obchodovaného tovaru. Ak sa potom bude Čína vo svete správať tak, ako chce po svojich firmách vo svojej ekonomike, bude to pre celý svet veľkým prínosom.

01 - Modified: 2023-09-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Špinavé tajomstvo Tesly. Supernabíjačky napĺňajú baterky z dieselového agregátu​ 02 - Modified: 2023-08-03 11:00:00 - Feat.: - Title: Už nikdy nedávaj plastové nádoby do mikrovlnnej rúry. Nová štúdia odhalila, že si takto do tela púšťaš toxické látky 03 - Modified: 2023-07-26 12:56:09 - Feat.: - Title: Ochranári upozorňujú na znečistenie mora pri holandskom pobreží po požiari nákladnej lode 04 - Modified: 2023-06-30 14:17:24 - Feat.: - Title: Čína berie zo Slnka viac energie ako zvyšok sveta, vo veľkom stavia aj veterné elekrárne 05 - Modified: 2023-03-30 11:20:15 - Feat.: - Title: Austrálsky parlament schválil emisné limity pre veľkých znečisťovateľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:06