Utečenci v GréckuReuters
StoryEditor

Únia plánuje veľkú zmenu. O migrantoch by sa rozhodovalo v Bruseli, nie v krajinách

06.04.2016, 14:06
Autor:
TASRTASRabaaba
Európska komisia plánuje prevziať azylovú politiku, ktorú dnes vykonávajú jednotlivé členské štáty. Rozhodoval by centralizovaný mechanizmus.

Azylové konanie by už naďalej nemuselo byť v rukách jednotlivých štátov Európskej únie. Riadila by ho centrálna európska agentúra, ktorá by mala pobočku v každej členskej krajine a azyly by rozdeľovala podľa vopred daného kľúča. Súčasný dublinský systém je podľa Európskej komisie (EK) už neudržateľný, píše portál portál iDNES.cz.

Treba predísť ďalšej migračnej kríze

V pripravovanom návrhu zmien sa presne píše o "prenesení zodpovednosti za vybavovanie žiadostí o azyl z národnej úrovne na EÚ." Podľa prvého podpredsedu EK Fransa Timmermansa treba predísť možnej migračnej kríze v budúcnosti. "Musíme chrániť migrantov. To je naša povinnosť, ktorú zdieľame s ostatnými štátmi. Vytvorili sme horizontálny mechanizmus presídľovania, ktorý bude založený na distribučnom systéme, a v ktorom je zahrnutá aj finančná podpora v budúcnosti," povedal Timmermans.

Podľa nemeckého denníka Die Welt, ktorý mal dokument už v utorok k dispozícii, by sa Európska kancelária na podporu azylu (EASO) mala s návrhom komisie premeniť na agentúru s výkonnými právomocami a otvoriť pobočku v každej krajine EÚ. Pobočky by vybavili nariadenia z Bruselu a riešili prípadné námietky. "To by vytvorilo jeden centralizovaný rozhodovací mechanizmus, a tak harmonizovalo celý proces, ale zároveň pritom zabezpečilo posúdenie potreby ochrany na úrovni rozhodovania EÚ," cituje ďalej Welt.

Podľa dublinského systému musí žiadosť o azyl vybavovať prvá európska krajina, do ktorej žiadateľ príde. Štáty na hraniciach EÚ ako Taliansko alebo Grécko sú kvôli tomu dlhodobo preťažené zatiaľ čo v centrálnej Európe sa žiadosti o azyl nehromadia. Takýto systém je podľa nového návrhu zastaraný.

Rozdielne azylové podmienky podporili podľa EK chaotický príliv utečencov do EÚ, ktorí putovali z hraničných krajín Európskej únie do Nemecka, Švédska a ďalších štátov, kde im zákony či ekonomická úroveň štátu ponúkali najlepšie podmienky pre život, píše agentúra Reuters.

Dva princípy týkajúce sa distribúcie

"Skúsenosti z minulých rokov ukázali, že predovšetkým v situácii masového prílivu pozdĺž špecifických migračných trás leží v súčasnom systéme zodpovednosť za väčšinu žiadostí o azyl na malom počte členských štátov," uvádza dokument.

Komisia navrhuje riešenie pozostávajúce z dvoch princípov týkajúcich sa distribúcie migrantov medzi členské štáty. Prvý má byť použitý v prípade krízy a k súčasnému systému tak pridať určitú poistku v prípade masovej migrácie. Takzvaný "mechanizmus férového zaobchádzania" bude založený na distribučnom kľúči, ktorý sa spustí v prípade prekročenia určitého počtu žiadateľov o azyl v jednom členskom štáte.

Druhý princíp, takzvaný "permanentný distribučný kľúč", by mal platiť aj mimo krízové ​​situácie a žiadateľov rozdeľovať medzi členské štáty priamo a to na základe "veľkosti, bohatstva a kapacít členského štátu".

Dokument nazvaný "Reforma európskeho azylového systému a posilnenie legálnych ciest do Európy" predstavil v Bruseli prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos. Zatiaľ nejde o legislatívny návrh, ale iba oznámenie, ktorým sa musí ešte zaoberať Európsky parlament.

Sulík: EK o tom nemôže sama rozhodovať

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa proti zámeru EK prevziať azylovú politiku, ktorú dnes vykonávajú jednotlivé členské štáty. Plánom EK podľa liberálov chýba potrebný realizmus, upozorňujú tiež na rozpor s princípom subsidiarity a s existujúcou zmluvnou bázou.

Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil, že do výlučnej jurisdikcie EK nespadá žiadne územie Európskej únie. "EK preto nemôže sama rozhodovať o tom, koho a aký počet utečencov jednotlivé členské štáty únie na svoje územie prijmú," vysvetlil Sulík.

Poukázal na to, že potenciálnymi žiadateľmi o azyl sa môže stať približne 150 až 200 miliónov ľudí v Ázii a Afrike, ktorí sú priamo ohrození ozbrojenými konfliktami. "Je nemysliteľné, aby Európa tento nápor zvládla," skonštatoval Sulík, pričom upozornil na riziko prudkého nárastu popularity extrémistov a k rozvratu existujúcej politickej a spoločenskej štruktúry Európy.

Výzva pre Európsku úniu preto podľa SaS nespočíva v posilnení legálnych ciest utečencov do EÚ, tak ako to formuluje EK. "Naopak, treba podporovať riešenia a aktivity, ktoré budú viesť k zastaveniu konfliktov vo svete, k výraznej podpore bezpečných štátov, ktoré na svojom území poskytli útočisko utečencom, k dôkladnej ochrane vonkajších hraníc EÚ či k návratu utečencov, ktorí sa už nachádzajú v EÚ a nesplnili podmienky na udelenie azylu alebo sa nachádzajú v režime dočasného útočiska," špecifikoval tímlíder strany SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Liberáli poukázali aj na to, že súčasná migračná kríza musí viesť k novým prístupom k zahraničnej politike, k novej zodpovednosti ľudí za stav sveta i za stav vo svojich domovských krajinách.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:20