Záber z nahrávky z video kramery, ktorú mal jeden z teroristov namontovanú na prilbe.Vice News
StoryEditor

Vojna očami teroristov IS. Viac ako s protivníkmi bojujú sami so sebou

28.04.2016, 19:00
Autor:
ertert

Zmätok, absencia vojenského výcviku a smrť pri ústupe. Tak vyzerá skutočný život džihádistov z Islamského štátu v boji proti pešmergom v Iraku. Portál Vice News získal nahrávku z kamery, ktorú mal jeden z teroristov namontovanú na prilbe. Zábery majú ďaleko od premyslenej propagandy, ktorou Islamský štát glorifikuje svoj boj s neveriacimi. Otázkou však je nakoľko sú autentické.

Web Vice News uvádza, že video získal od pešmergov, ktorí sa s bojovníkmi Islamského štátu stretli asi päťdesiat kilometrov severne od Mosulu. Pravosť záznamu nie je možné nezávisle overiť, jeho štýl však zodpovedá propagandistickým videám džihádistov, ktorými sa prezentujú na internete.

S rovnakým cieľom bolo zrejme točené aj uniknuté video. Bez zásahu zručného strihača a komentára však ukazuje krutú realitu bojov, v ktorých nevycvičení bojovníci Islamského štátu pôsobia trochu komicky.

Záznam začína rozlúčkou samovražedného atentátnika s jeho džihádistickými kamarátmi. Neskôr ho vidíme v upravenom automobile s čiernymi sklami a islamskými nápismi na boku. Bojovník, ktorý všetko nakrúca, neskôr s ďalšími tromi ozbrojencami nasadá do obrneného vozidla a vyráža na front.

Keď pešmergovia zasiahnu jedno z vozidiel, začne prestrelka. Je zrejmé, že džihádisti v boji len s ťažkosťami používajú väčšinu zbraní. Po výstrele z raketometu napríklad z časti zasiahnu aj vlastnú posádku. Problémom je tiež odpálenie podomácky vyrobeného granátu. Prestrelka sa blíži ku koncu po tom, čo vozidlo kameramana zasiahne raketa a zabije vodiča. Džihádista sa snaží utiecť, ale zastrelia ho.

Otázkou zostáva, či video pred poskytnutím reportérom servera Vice News pešmergovia nezostrihali tak, aby stúpenci Islamského štátu pôsobili smiešne.

Boj medzi oboma znepriatelenými tábormi totiž dlhodobo funguje aj na úrovni propagandy. Islamský štát sa spolieha na audiovizuálnu prepracovanosť, pešmergovia zase na motiváciu prostredníctvom neohrozených bojovníkov. 

01 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 02 - Modified: 2024-04-04 05:19:11 - Feat.: - Title: Turecké úrady uznali mandát starostu kandidátovi z prokurdskej strany 03 - Modified: 2024-03-27 15:27:00 - Feat.: - Title: Konflikty medzi Turkami a Kurdmi v Belgicku sa vyostrujú, premiér vyzýva na pokoj 04 - Modified: 2024-03-10 17:57:31 - Feat.: - Title: Irak repatrioval 625 osôb zo sýrskeho tábora Haul, kde žijú aj rodiny džihádistov 05 - Modified: 2024-03-01 22:49:41 - Feat.: - Title: Turecko poprelo správu o závažnom porušovaní ľudských práv na severe Sýrie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:06