Protest pred zjazdom AfDReuters
StoryEditor

"Utečenci zostať, nacistov vyhnať!" Zjazd nemeckej populistickej strany blokovali demonštranti

30.04.2016, 13:32
Autor:
TASRTASR
Polícia v meste Stuttgart na juhozápade Nemecka zadržala dnes približne 400 ľavičiarov, ktorí protestovali proti celoštátnemu zjazdu populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Agentúra DPA uviedla, že keď zhruba dve tisícky účastníkov zjazdu prichádzali dnes ráno do konferenčného centra, demonštranti na nich kričali: "Utečenci zostať, nacistov vyhnať!".

Protestujúci dočasne zablokovali neďalekú cestnú komunikáciu a na ďalšej ceste vedúcej do kongresového centra podpaľovali pneumatiky.

Horeli pneumatiky

V mieste udalosti bolo prítomných asi 1000 policajtov, ktorí mali dohliadať, aby nedošlo k násilnému stretu medzi členmi ultrapravicovej AfD a demonštrantmi.

Mnohí účastníci protestu sa však aj napriek tomu začali správať násilnícky; niektorí mali na tvárach masky a mávali železnými tyčami, priblížil hovorca polície. Očitý svedok zase hovoril o tom, že policajti použili na rozohnanie demonštrujúceho davu paprikový sprej, píše DPA.

Alternatíva pre Nemecko získava v poslednom čase svojou protiimigrantskou a protiislamskou angažovanosťou čoraz väčší politický vplyv, analyzuje AP.

Vyše 600-tisícový Stuttgart, kde sa tento víkend koná zjazd strany AfD, je hlavným a najväčším mestom nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko.

Prišiel aj Klaus

Dvojdňový výročný zjazd AfD sa začal približne hodinovým meškaním práve v dôsledku protestov ľavicových aktivistov. Má sa na ňom schvaľovať nový program strany.

AfD svojou účasťou na zjazde podporil bývalý český prezident Václav Klaus, informoval Český rozhlas. Uviedol, že Klausov prejav niekoľkokrát prerušil búrlivý potlesk.

Klaus v ňom označil démonizáciu strany v nemeckých politických aj akademických kruhoch za absurdnú a lživú. Strana podľa neho musí odmietnuť "zničujúcu politickú korektnosť", uviedol Český rozhlas.

AfD, ktorá dosiahla v marcových krajinských voľbách dvojciferný úspech, chce zakázať otvorené prejavy moslimskej viery. Presadzuje napríklad zákaz mešít či nosenia moslimskej šatky, zakrývajúcej tvár a tvrdí, že islam nie je v súlade s nemeckou ústavou, uviedla tlačová agentúra DPA. Dodala, že nemecká politička Frauke Petryová, ktorá stojí spoločne s Jörgom Meuthenom na čele strany, v piatok v rozhlasovom rozhovore označila islam za hrobu pre Nemecko.

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:13