hofer bellenReuters
StoryEditor

Hnev a napätie. Voľby ukázali na rozštiepenosť (nielen) rakúskej spoločnosti

23.05.2016, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Rakúske voľby môžu mať dopad aj na situáciu v ďalších štátoch.

Prezidentské voľby v Rakúsku ukázali na hlboké rozdelenie tamojšej spoločnosti. Zhodujú sa na tom komentátori nemeckých denníkov. Upozorňujú tiež, že aj keby kandidát Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer nakoniec prezidentský úrad nezískal, môžu výsledky volieb napriek tomu znamenať posilnenie populistických strán nielen v Rakúsku, ale aj v ďalších krajinách.

Zatiaľ ešte nie je jasné, či sa po nedeľných voľbách stane rakúskym prezidentom Hofer alebo jeho súper zo strany Zelených Alexander Van der Bellen. Rozdiel medzi nimi bol minimálny a o celkovom výsledku rozhodnú korešpondenčné hlasy, ktoré budú sčítané až počas dneška.

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung sa prezidentské voľby nepodobali žiadnemu predchádzajúcemu hlasovaniu v Rakúsku. "Krajina bola po zatvorení volebných miestností napätá a rozdelená na dva tábory: pravica a nahnevaní občania proti ľavici, stredu, znepokojeným a sklamaným," napísal denník s tým, že volebný pat ukazuje na veľkú polarizáciu medzi oboma časťami spoločnosti.

"To, že tieto voľby môžu krajinu rozdeliť, sa očakávalo. Ale pri bližšom pohľade sa jedná skôr o negatívnu polarizáciu," píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Skoro polovici voličov Van der Bellena a každému tretiemu voličovi Hofera išlo predovšetkým o to, aby zabránil zvoleniu druhého kandidáta," uviedol denník.

Denník Die Welt konštatuje, že voliči hlasujúci pre Hofera dávali svojim výberom najavo aj nesúhlas s politikou vládnej koalície socialistov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP). "Prinajmenšom polovica voličov zjavne stratila dôveru v politický systém ovládaný SPÖ a ÖVP, ktorý fungoval celé desaťročia. Získať späť túto dôveru bude pre nového rakúskeho kancelára Christiana Kerna ťažká úloha," napísal denník.

Podľa Süddeutsche Zeitung bude Kernová vláda v prípade zvolenia Hofera čeliť častým stretom s prezidentom. Ak by vyhral Van der Bellen, vzťahy s kabinetom by podľa denníka boli uvoľnené, ale na druhej strane by to mohlo ešte viac mobilizovať voličov FPÖ, ktorí súčasnú vládu odmietajú. Denník pripomína, že už teraz má FPÖ v prieskumoch väčšiu podporu ako obe vládne strany.

Die Welt upozorňuje, že rakúske voľby môžu mať dopad aj na situáciu v ďalších štátoch. "V novembri sa volí v Spojených štátoch, na budúci rok v máji vo Francúzsku a na jeseň 2017 do nemeckého Spolkového snemu.

Vo všetkých týchto krajinách majú dobré vyhliadky politici, ktorí podporujú predsudky, čerpajú energiu z napätia v spoločnosti a vezú sa na vlne rozčarovanie z etablovaných politických strán," napísal denník. "Kto chce zastaviť posilňovanie týchto 'populistov', musí toho urobiť viac, než im len nadávať do 'nacistov' a 'idiotov'," uviedol.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:40