Alexander Van der BellenReuters
StoryEditor

Európa si vydýchla. Politici neskrývajú spokojnosť nad rakúskym výsledkom volieb

23.05.2016, 18:43
Autor:
ČTKČTK
Van der Bellena podľa mnohých čaká úloha uzmieriť obe časti rozdelenej krajiny.

Víťazstvo Alexandera Van der Bellena v rakúskych prezidentských voľbách nad populistom Norbertom Hoferom je úľavou pre Taliansko aj pre Európu, vyhlásil dnes podľa tlačovej agentúry ANSA taliansky minister zahraničia Paolo Gentiloni. O oddychu písal na twitteri aj francúzsky premiér Manuel Valls. Niekdajší predseda Európskej komisie Romano Prodi vyhlásil, že je s konečným výsledkom v Rakúsku veľmi spokojný.

"Rakúsko je bezpochyby jednou z krajín, s ktorou sme najviac spätí," povedal Gentiloni s tým, že nemožno podceniť fakt, že polovica voličov dala hlas kandidátovi populistickej pravice Hoferovi. Dodal, že výsledok je lekciou tradičným stranám.

"Je to úľava vidieť, že Rakúšania odmietli populizmus a extrémizmus," uviedol Valls. "Každý v Európe sa z toho musí poučiť," dodal s odkazom na úspech populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

"Samozrejme je to veľmi tesné víťazstvo, možno to tak dopadlo len vďaka výmene na poste kancelára," povedal v rozhovore s ANSA Prodi s tým, že je ale celkovo veľmi spokojný. Podľa Prodiho teraz Van der Bellena čaká úloha uzmieriť obe časti rozdelenej krajiny. Tesné víťazstvo Van der Bellena potom považuje za signál, ktorý je rovnako nebezpečný, ako by bolo prípadné Hoferovo víťazstvo.

Rakúsky kardinál Christoph Schönborn, ktorý zastáva úrad viedenského arcibiskupa, rovnako ako Prodi vyzval Van der Bellena, aby sa teraz venoval zjednoteniu krajiny. "Vzhľadom k veľmi tesnému volebnému výsledku je obzvlášť potrebné, aby spolkový prezident bol tým, kto spája rozdelené," uviedol Schönborn vo svojej výzve.

Zvolenie Van der Bellena ocenil aj rakúsky eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn. "Je dôležité, že bol zvolený prezident, ktorý zastáva proeurópske postoje," uviedol Hahn vo vyhlásení. Výnimočne tesný výsledok podľa neho svedčí o tom, že pri riešení výziev, ktoré presahujú hranice, je potrebný spoločný postup všetkých politických aktérov.

Podľa predsedu Európskej strany zelených Reinharda Bütikofera je víťazstvo Van der Bellena dôkazom toho, že je možné proti rastúcemu populizmu ubrániť európske hodnoty a spoločné republikánske a demokratickej ciele.

01 - Modified: 2016-05-23 15:16:47 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko spoznalo nového prezidenta, kandidát populistov v poslednej chvíli stratil náskok
01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:22