Reuters
StoryEditor

Brazílsky škandál naberá nové rozmery, tajná nahrávka ukazuje na spiknutie

24.05.2016, 14:50
Autor:
mlbmlb

Brazíliou zmieta politický škandál. Po zvrhnutí prezidentky Dilmy Rousseffovej sa objavila nahrávka, na ktorej neskorší minister plánovania Romero Juca chystá plán na jej vypudenie z úradu. Chcel tak zaraziť vyšetrovanie korupčnej aféry, do ktorej je zapletených sedem členov súčasného kabinetu. Juca už oznámil odchod, vo vláde vydržal desať dní, píše portál iDNES.cz.

Pakt politikov s najvyšším súdom

Nahrávka, kvôli ktorej sa minister - zatiaľ dočasne - vzdal svojho čerstvo získaného kreslá, vznikla v marci. Romero Juca na nej plánuje vznik "národného paktu" medzi politikmi a najvyšším súdom, ktorý by zabránil vyšetrovaniu rozsiahlej korupčnej kauzy okolo štátneho ropného gigantu.

"Musíme tie sr ** ky zaraziť. Je potrebné vymeniť vládu, aby sme to krvácanie zastavili," vyhlasuje Juca v tajnej nahrávke, ktorej prepis zverejnil brazílsky denník Folha de São Paulo. "Najjednoduchšie riešenie by bolo dosadiť Michela," navrhol Sérgio Machado, niekdajší senátor a šéf ropného podniku Transpetro.

O niekoľko týždňov neskôr sa plány naplnili. Senátori prezidentku 12. mája dočasne zbavili funkcie za údajné neoprávnené machinácie so štátnym rozpočtom. Úrad opustila až na pol roka, počas ktorého senát rozhodne, či spáchala zločin.

Juca na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že sa jeho slová korupčné kauzy vôbec netýkali - "krvácaním" vraj myslel biedny vývoj brazílskej ekonomiky, ktorý mohla zvrátiť len výmena hlavy štátu.

Ropná kauza sa týka siedmich ministrov, žaloba hrozí aj Temerovi

Práva a povinnosti prezidentky v polovici mája prevzal práve viceprezident Michel Temer, ktorý obratom vymenoval nový kabinet. Romero Juca zasadol do kresla ministra plánovania. Spolu s ním je vo vláde aj ďalších šesť mužov, ktorých brazílski vyšetrovatelia podozrievajú z korupcie a prania špinavých peňazí.

Dilma Rousseffová sa pred brazílskym parlamentom bránila, že ju súdia nespravodlivo. Celý proces označila za politický puč v réžii jej niekdajšieho spojenca Temera.

Nutné je však podotknúť, že proces vedúci k jej zvrhnutiu zákonodarcovia odštartovali už počas minulého decembra. Marcová nahrávka tak nedokazuje, že by za jej koncom od počiatku stál práve Romero Juca a snaha vyhnúť sa vyšetrovaniu kauzy známej ako Lava Jato (v preklade Autoumyváreň).

Temer síce môže Brazíliu viesť až do konca terajšieho prezidentského mandátu v roku 2018, ale je veľmi nepopulárny. Ak by sa teraz konali voľby, podporili by ho len dve percentá ľudí. Navyše mu rovnako ako Roussseffovej hrozí ústavná žaloba za rozpočtové machinácie.

Temer od nástupu do prezidentskej funkcie čelí prakticky denne protestom v uliciach, pripomína ČTK. Mnohým Brazílčanom sa nepáči pravicový kurz novej vlády ani samotné zloženie kabinetu, v ktorom nefiguruje ani jediná žena.

01 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 02 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 03 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon 04 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze 05 - Modified: 2024-03-27 08:53:36 - Feat.: - Title: Brazília a Francúzsko ohlásili plán za jednu miliardu eur pre amazonský prales
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:23