Reuters
StoryEditor

Zaraďme islam do školských rozvrhov v celom Nemecku, vyzývajú evanjelici

29.05.2016, 00:00

Školy naprieč Nemeckom by podľa hlavy tamojšej evanjelickej cirkvi mali vyučovať islamskú vierouku. Ak by k tomu došlo, mohli by radikálni imámovia medzi potomkami prisťahovalcov z Blízkeho východu prísť o svojich najvďačnejších regrútov - mladých moslimov, ktorí hľadajú svoje korene, ale o islamskej viere toho veľa nevedia.

"Celoplošné vyučovanie islamu" podporil v bavorskom denníku Heilbronner Stimme luteránsky biskup Heinrich Bedford-Strohm, ktorý predsedá rade celej nemeckej evanjelickej cirkvi.

Mladí moslimovia podľa neho musia dostať možnosť, aby sa kritickým pohľadom zoznámili s históriou a tradíciami svojej viery. Výučbu navyše podporuje aj spolkový minister vnútra Thomas de Maizière.

"Môžu sa o islame naučiť veľa nového - a to v súlade s ústavou," podotkol Bedford-Strohm. Za výučbu by podľa neho mali zodpovedať priamo nemecké islamské spolky. Moslimovia by sa tak vo vzdelávacom systéme dostali na roveň kresťanov a Židov, ktorí už v hodinách náboženstva na nemeckých školách majú svoj priestor.

Súčasná ústava z roku 1949 náboženskej výchove na štátnych školách priznáva postavenie bežného predmetu.

Silnú a neprerušovanú tradíciu má najmä v západnom Nemecku, niekdajšia NDR náboženskú výchovu zo svojej ústavy vyškrtla a napriek neskoršiemu zjednoteniu krajiny zostala väčšina tamojších škôl "bezkonfesných". Konečné slovo majú vždy rodičia, ktorí môžu svojich potomkov z hodín odhlásiť.

Judaizmus sa na nemeckých štátnych školách - a za štátne peniaze - vyučuje od roku 2003, kedy vtedajší kancelár Gerhard Schröder priznal Židom rovnaké práva, ktoré majú podľa nemeckej ústavy katolíci a evanjelici - teda vrátane práva na náboženskú výučbu. Islam v krajine také postavenie nemá, niektoré spolkové krajiny však už jeho vierouku do školských rozvrhov zaradili.

Islam sa vyučuje v siedmich zo 16 spolkových krajín

Podľa denníka Die Welt sa mladí moslimovia o svojej viere učia v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Hesensku, Dolnom Sasku, Severnom Porýní - Vestfálsku a Porýní - Falcku. Nový predmet testujú tiež úrady v Sársku, kde sa islam tento rok začal vyučovať v prvých triedach.

Viac ako polovica spolkových krajín s islamskými spolkami na výučbe nespolupracuje, čo je podľa evanjelickej cirkvi škoda.

Jej myšlienky zdieľa aj spolkový minister vnútra Thomas de Maizière. Výučbu islamu by podľa neho mal dostať pod kontrolu štáť.

Mladí potomkovia prisťahovalcov z Blízkeho východu sa totiž o svoj pôvod a kultúrne korene zaujímajú bez ohľadu na to, či sa islamská vierouka učí v škole.

Ich kroky potom často vedú do najrôznejších mešít, kde počúvajú kázeň radikálnych imámov. Niektorí z kazateľov potom svojich stúpencov postupne smerujú k fundamentálnemu wahhábizmu. Práve z týchto mešít potom na Blízky východ odchádzajú stúpenci teroristických hnutí ako Islamský štát.

Hannoverom navyše nedávno otriasol prípad ešte len šestnásťročného moslimského dievčaťa, ktorá po niekoľkých rokoch podobných kázaní vzala nôž a zaútočila na policajta.

Rakúske škôlky za štátne peniaze chválili právo šaría

Otázkou však je, či sa radikáli na nové podmienky "neadaptujú" a či prostredníctvom spolkov, ktoré majú podľa Heinricha Bedford-Strohma za školské vyučovanie zodpovedať, nezačnú ich myšlienky prenikať aj priamo do štátom garantovaného vyučovania. Podobné skúsenosti nedávno získali Rakúšania.

Viedenská univerzita koncom februára vydala podrobnú štúdiu o situácii v 150 materských škôlkach a detských skupinách pre moslimov.

Profesor religionistiky Ednan Aslan v nej odhalil, že v niektorých štátom dotovaných inštitúciách dominuje práve výchova k wahhábizmu, vyzdvihovanie práva šaría a mnohoženstvo. Škôlku podľa neho prevádzkuje napríklad aj významný predstaviteľ Moslimského bratstva, ktorý verejne chváli vojnu v Sýrii a vyhlasuje, že chce islamizovať Európu.

01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:51