StoryEditor

Hlavné mesto mieru. Hollande a Merkelová si uctili pamiatku obetí bitky pri Verdune

29.05.2016, 21:38
Autor:
ČTKČTK
Bitka pri Verdune pred 100 rokmi patrila medzi najkrvavejšie strety prvej svetovej vojny.

Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová si dnes spoločne uctili pamiatku obetí bitky pri Verdune, ktorá pred 100 rokmi patrila medzi najkrvavejšie strety prvej svetovej vojny. Na severe Francúzska najprv navštívili nemecký cintorín, kde položili veniec s francúzskymi a nemeckými národnými farbami.

Popoludní predstavitelia vtedy znepriatelených štátov slávnostne otvorili renovovanú kostnicu v Douaumonte neďaleko Verdunu, kde sú pozostatky 138 000 neznámych francúzskych a nemeckých vojakov. V prejavoch potom obaja pripomenuli hrôzy vojny a vyzvali na zachovanie spoločnej Európy.

hollande merkelová verdun Reuters

Pred kostnicou štátnici zhliadli pôsobivé predstavenie pripravené nemeckým oscarovým režisérom Volkerom Schlöndorffom. Po vypálení salvy sa medzi radmi bielych krížov objavilo za vírenia bubnov 3400 bežiacich mladých Nemcov a Francúzov a v centrálnej pasáži medzi hrobmi sa strhla symbolická bitka, po ktorej mnohí zostali ležať. Zmyslom predstavenia bolo poukázať na to, koľko mladých ľudí pri Verdune prišlo o život. Podľa serveru itele.fr francúzske úrady najprv nechceli povoliť, aby mladí bežali de facto po hroboch, ale povolenie nakoniec dal sám Hollande.

Merkelová potom začala svoj prejav spomienkou na mladého muža, ktorý bojoval pri Verdune a padol. "Peklo by nemohlo byť horšie," citovala z jeho denníka a poukázala na absurditu vojny. Pripomenula postupné zbližovanie Francúzska a Nemecka po druhej svetovej vojne. "So zjednotením Európy nechala Európa vojnové zákopy za sebou," dodala kancelárka.

Hrôzy bitky a zničenie deviatich dedín v okolí Verdunu zmienil tiež Hollande. "Skláňam sa pred všetkými vojakmi, ktorí sem prišli," uviedla hlava Francúzska a dodala, že vojaci boli odvšadiaľ a všetkých vyznaní. Hollande pripomenul rovnako ako Merkelová, že po prvej svetovej vojne sa nepodarilo ani cez medzinárodné dohody zabrániť druhému svetovému konfliktu. Hollande tiež vyzval k ochrane Európskej únie, ktorá je podľa neho "stále krehká". "Európa je kultúra, spôsob života, nie len inštitúcie," uviedol prezident.

Hollande v príhovore vyhlásil, že "vo Verdune si históriu pripomíname bez prestania". Uviedol, že Verdun by sa mal stať "hlavným mestom mieru". V tejto súvislosti sa Merkelovej poďakoval za De Gaullovu a Adeneurovu cenu, ktorá bola mestu udelená. "To vďaka vám je Verdun vyznamenaný, nie za svoju minulosť plnú utrpenia, ale za svoje posolstvo nádeje," zdôraznil.

V bitke pri Verdune, ktorá trvala od februára do decembra 1916 a skončila víťazstvom Francúzov, padlo 163 000 Francúzov a 143 000 Nemcov. Celkovo zahynulo, bolo zranených alebo zmizlo asi 700 000 ľudí.

Na nemeckom cintoríne Consenvoye dostali obaja štátnici kópiu dokumentu, ktorý vo Verdune pred viac ako 30 rokmi podpísali vtedajší francúzsky prezident François Mitterand a nemecký kancelár Helmut Kohl. Tí cintorín navštívili v roku 1984. Pred kostnicou v Douaumonte, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov od Verdune, potom vznikla slávna fotografia, na ktorej sa štátnici držia na znak jednoty za ruky.

kohl mitterand verdun Reuters

01 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 02 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici 03 - Modified: 2023-02-20 13:54:20 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vtipkári tvrdia, že Merkelovú nachytali telefonátom v mene Porošenka 04 - Modified: 2022-12-10 05:40:11 - Feat.: - Title: Putin: Z vyhlásení Merkelovej o Ukrajine som sklamaný. Od Nemecka som čakal úprimnosť 05 - Modified: 2022-12-07 15:55:47 - Feat.: - Title: Merkelová priznala chyby v politike voči Rusku: Na agresivitu Kremľa sme mali reagovať rýchlejšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:54