Reuters
StoryEditor

Kimova Kórea stojí za Trumpom: Je to múdry a prezieravý kandidát

01.06.2016, 09:25
Autor:
ČTKČTK

Severokórejský oficiálny spravodajský portál DPRK Today v dnešnom komentári ocenil predpokladaného republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa ako múdreho a prezieravého, naopak jeho očakávanú demokratickú súperku Hillary Clintonovú označil za hlúpu. Pre realitného magnáta je to v tomto týždni už druhá taká pochvala v severokórejskej tlači, poznamenala agentúra AP.

"Prezident, za ktorého musia americkí občania hlasovať, nie je hlúpa Hillary, ktorá prisľúbila uspôsobiť iránsky model k riešeniu jadrového sporu na Kórejskom polostrove, ale Trump, ktorý sa vyslovil pre priamy rozhovor so Severnou Kóreou," píše DPRK Today. Portál v prípade Clintonovej nepoužil jej priezvisko, ale iba krstné meno.

Severokórejské médiá v oboch prípadoch tento týždeň spomenuli, že Trump ako prezident chce prehodnotiť rozmiestnenie amerických vojakov v Južnej Kórei a že nevylúčil ani ich prípadné stiahnutie. Miliardár tiež vyhlásil, že je ochotný v prípade svojho zvolenia rokovať so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom.

"Nemal by som problém s ním hovoriť," uviedol Trump v májovom rozhovore s agentúrou Reuters. V marcovom interview pre denník The New York Times zasa povedal, že Japonsko s Južnou Kóreou by mali Spojeným štátom platiť za to, že USA majú v oboch týchto ázijských krajinách rozmiestnených celkom zhruba 78-tisíc vojakov.

Pchjongjang označuje týchto amerických vojakov za možných agresorov a v ich prítomnosti vidia priamu hrozbu pre svoju bezpečnosť. Podľa agentúry AP by Severná Kórea priame rozhovory s Washingtonom uvítala, zrejme aj k uzavretiu mierovej zmluvy, pretože kórejská vojna v roku 1953 skončila len prímerím. Priame rozhovory by ale tiež mohli poslúžiť ako prostriedok k oficiálnemu medzinárodnému uznaniu za jadrovú veľmoc.

Trump už podľa prepočtov AP môže počítať s automatickou prezidentskou nomináciou strany, lebo si zaistil podporu viac ako 1237 potrebných delegátov. Podľa aktuálnych odhadov ich má teraz o dvoch viac. Oficiálne o nominácii rozhodne až júlový zjazd Republikánskej strany. Predpokladá sa, že v novembrových voľbách sa Trump stretne s demokratickou favoritkou Clintonovou.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:39