StoryEditor

Zeman sa pustil do Kotlebu: Kto velebí vojnového zločinca a masového vraha je neonacista

11.06.2016, 13:41

Prezident Miloš Zeman varoval v Lidiciach pred nebezpečenstvom návratu nacizmu. Za neonacistu označil banskobystrického župana Mariana Kotlebu aj predsedu českej Robotníckej strany sociálnej ssvetpravodlivosti Tomáša Vandasa. Pripomenul, že strana pomáhala Kotlebovi s kampaňou.

Kotleba sa netají oslavovaním prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, ktorý stál za deportáciami slovenských Židov aj za krvavým potlačením Slovenského národného povstania.

"Ten kto aktívne podporuje neonacizmus, hoci v susednej krajine, je objektívne sám neonacista," povedal Miloš Zeman k predsedovi českej Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti.

Zeman pripomenul, že pôvodná Robotnícka strana bola súdom zakázaná, ale funguje ďalej pod pozmeneným názvom. Zákazy podľa neho nič nevyriešia.

"Spomínať na minulosť je málo"

"Sľúbme si preto práve tu, na pôde Lidíc, že ​​nebudeme len spomínať na minulosť, pretože to je málo. Že bude aktívne pôsobiť proti tým, ktorí na našom území začínajú opäť aktívne, pod najrôznejšími zámienkami, šíriť neonacizmus."

Predseda DSSS Tomáš Vandas prezidentovo označenie odmietol a povedal, že prezident teraz hovorí o migračnej kríze rovnako, ako on a jeho strana už pred niekoľkými rokmi. "Naše názory nie sú vôbec extrémistické, a naopak naše názory, ktoré sú nemenné už niekoľko rokov, teraz preberajú takzvané demokratickej strany," povedal ČTK Vandas.

"V roku 2009, som bol za svoj prejav v Brne, keď som varoval pred utečeneckou vlnou cunami, odsúdený. Pán prezident teraz opakuje to isté, čo som ja hovoril pred rokmi. Pokiaľ sa teda takto cíti byť extrémistom a neonacistom, tak vitajme na rovnakej lodi," vyhlásil šéf radikálnej strany.

Vandas za výrok o "ničivej imigrantskej vlne cunami" dostal štvormesačný trest s podmienečným odkladom na 20 mesiacov, neskôr mu na základe amnestie súd trest odpustil.

Župan Kotleba velebí vojnového zločinca

Neonacizmus podľa Zemana nenápadne ohrozuje našu spoločnosť. Ťaží aj z váhavosti demokratických politikov, ktorí sa podľa prezidenta nedokážu postaviť čelom k niektorým aktuálnym problémom.

Pripomenul, že strana predsedu Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu, ktorá bola tento rok zvolená do parlamentu, velebí prezidenta Slovenského štátu z rokov 1939 až 1945 Jozefa Tisa, ktorý bol v roku 1947 popravený za vojnové zločiny. "Ak niekto adoruje vojnového zločinca a masového vraha z obdobia druhej svetovej vojny, stáva sa objektívne neonacistom," vyhlásil na zhromaždení v Lidiciach český prezident.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:48