donald trumpReuters
StoryEditor

Trump skritizoval nemeckú migračnú politiku

16.06.2016, 07:05
Autor:
TASRTASR
Vyjadril sa aj na margo Kim Čong-una s ktorým nemá problém sa stretnúť.

Predpokladaný republikánsky prezidentský nominant Donald Trump v stredu vyostril kritiku utečeneckej krízy v Európe a prístup Nemecka k situácii označil za "katastrofu". Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Trump vyhlásil na predvolebnom zhromaždení v Atlante v americkom štáte Georgia, že si je istý, že Nemci by radšej zriadili bezpečnú zónu pre utečencov v Sýrii, než im umožnili prúdiť do krajiny a zaplaviť ju.

"Bola to strašná chyba. Bola to príšerná chyba," povedal Trump.

Merkelovej sa dariť nebude

Tento uchádzač o Biely dom uviedol, že Nemci odchádzajú zo svojej krajiny kvôli narastajúcej zločinnosti. Narážal tým na rozsiahlu vlnu sexuálnych útokov utečencov v Kolíne nad Rýnom počas Silvestra, ktoré sa dostali do hlavných správ médií po celom svete.

Trump vyjadril pochybnosti, že sa nemeckej kancelárke Angele Merkelovej bude dobre dariť aj v nasledujúcich voľbách.

Republikánsky politik je známy otvoreným nesúhlasom s tým, že Spojené štáty prijímajú utečencov, a tento týždeň, v období silnejúcich obáv z terorizmu, znova vyzval na zákaz vstupu moslimských prisťahovalcov na územie USA.

Miliardár a podnikateľ Trump takisto ostro skritizoval Belgicko, ktoré označil za "úchvatné miesto", ale upozornil, že mal "pravdu" ohľadne tamojšej zlej situácie pred vlaňajšími teroristickými útokmi. A dodal: "Nechcem mať pravdu."

Porozpráva sa s každým

Republikánsky kandidát tiež v Atlante vyhlásil, že by "prijal" severokórejského vodcu Kim Čong-una v Spojených štátoch a pri jedení hamburgerov by s ním viedol rokovania o jadrovom programe a vývoji jadrových zbraní.

"Keby sem prišiel, prijal by som ho," povedal Trump a znovu tak potvrdil ochotu stretnúť sa s Kim Čong-unom. "Čo je na tom, dočerta? Ja sa rozprávam s každým," dodal.

Trump prvýkrát vyjadril ochotu stretnúť sa s vodcom KĽDR v interview minulý mesiac, čo vyvolalo kritiku nielen medzi jeho odporcami, ale aj v jeho vlastnej strane. Takéto stretnutie by totiž diktátora posilnilo, pripomenula juhokórejská tlačová agentúra Jónhap.

Trump však dodal, že do Severnej Kórey by na takéto rokovania nešiel.

01 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 03 - Modified: 2024-04-25 13:37:39 - Feat.: - Title: Nemecká novinárka Tekkalová získala Cenu za slobodu tlače 04 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:15