TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Fico pod paľbou kritiky, európski socialisti tvrdo odsúdili jeho postoj k migrantom

17.06.2016, 09:57
Autor:
ČTKČTK
Ficovej strane Smer-SD tiež pohrozili zastavením jej členstva v zoskupení európskych socialistických strán.

Vedenie Strany európskych socialistov (PES) dva týždne pred začiatkom slovenského predsedníctva v Európskej únii kritizovalo premiéra Roberta Fica za jeho výroky o islame a utečencoch. Informovala o tom dnes agentúra APA.

"Dôrazne odsudzujeme výroky Roberta Fica k úlohe islamu na Slovensku. Sme tiež vážne znepokojení jeho politikou, čo sa týka utečencov a menšín, obzvlášť homosexuálov," uvádza sa vo vyhlásení PES.

Predsedníctvo socialistov tiež oznámilo, že začne proces hodnotenia a pokiaľ neuvidí žiadny pokrok, navrhne sankcie, či pozastavenie členstva Ficovej strany v PES.

Fico minulý mesiac v rozhovore pre agentúru TASR zopakoval svoj postoj, že islam nemá na Slovensku miesto. "Nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí si postupne začnú presadzovať svoje veci. Hovoril som o tom niekoľkokrát s maltským premiérom, ktorý mi povedal, že problémom nie je to, že prichádzajú, ale to, že menia charakter krajiny," povedal koncom mája Fico.

Premiér dlhodobo odmieta aj kvóty na prerozdelenie migrantov v Európskej únii, kvôli ktorým vlani podala Bratislava žalobu na únijnom súde. Tento rok v januári Fico napríklad vyhlásil, že Slovensko nebude poskytovať finančnú pomoc na riešenie migračnej krízy do žiadnych fondov, napríklad potravinových, ale len na ochranu schengenských hraníc.

Smer-SD je členom Európskej strany socialistov (PES) a v minulosti mal už problémy kvôli spolupráci s pravicovou Slovenskou národnou stranou (SNS). V roku 2006 mala Ficova strana pozastavené členstvo v PES kvôli vytvoreniu vládnej koalície so SNS.

Strana evroských socialistov združuje tridsiatku socialistických a sociálnodemokratických strán z 28 členských krajín EÚ a Nórska.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:19