V minulosti bývalo Saint-Étienne banským mestom, teraz je kráľovskou rezidenciou futbalu. A s futbalom sa tu pekne miesi aj druhé poznávacie znamenie mesta. Saint-Étienne je mesto s ochrannou známkou UNESCO, jediné svojho druhu vo Francúzsku. Vydarené dôkazy oprávnenosti ocenenia sú rozosiate po celej metropole. Napokon, aj renovácia štadióna je architektonicky vydarená, pričom nenarušila "le Chaudron", atmosféru futbalového kotla. Neobíďte ani rozľahlý park Françoisa Mitterranda.Christophe Roy
StoryEditor

Erdogan oprášil plány na prestavbu parku Gezi

19.06.2016, 07:38
Autor:
TASRTASR
Plány na prestavbu istanbulského parku pred tromi rokmi vyvolali protesty. ktoré si vyžiadali niekoľko obetí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uviedol, že chce oživiť plány na prestavbu istanbulského parku Gezi, ktoré pred tromi rokmi vyvolali masové protesty. Informovala o tom agentúra AP.

"Jedna z oblastí, kde musíme byť odvážni, je park Gezi... Ak chceme oživiť dejiny, tak tam stála jedna historická budova a my ju nanovo postavíme," uviedol Erdogan, pričom historickou budovou myslel kasárne z čias Osmanskej ríše. "Bez ohľadu na to, či tam bude historické alebo mestské múzeum, musíme to urobiť," dodal turecký prezident.

Okrem kasární by podľa Erdogana mala v parku Gezi vyrásť aj mešita. Podľa pôvodných plánov tam malo byť postavené aj nákupné stredisko, o ktorom sa však Erdogan dnes nezmienil.

Protivládne protesty v Turecku spred troch rokov sa začali ako vlna odporu voči spornému stavebnému projektu, ktorému mal padnúť za obeť populárny park Gezi pri námestí Taksim v Istanbule.

Vtedajší premiér a dnešný prezident Recep Tayyip Erdogan označil pokojné demonštrácie, ktoré vyvrcholili násilným zásahom polície, za dielo "zberby". V súvislosti s protestmi, pri ktorých zahynulo pri zrážkach s políciou najmenej šesť demonštrantov a približne 7500 osôb utrpelo zranenia, vzniesli obvinenia voči niekoľkým stovkám ľudí.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:10