severná kórea kľdr kim čong un raketa testReuters
StoryEditor

Kimov režim zvyšuje frekvenciu raketových testov, za deň uskutočnil dva

22.06.2016, 07:40
Autor:
ČTKČTK
Chce čo najskôr disponovať strelou schopnú niesť jadrovú hlavicu, ktorá by dokázala dosiahnuť americkú pevninu.

Severná Kórea dnes uskutočnila ďalšie dva pokusy o odpal novej rakety stredného doletu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejskú armádu.

Podľa juhokórejských vojenských predstaviteľov išlo v prvom prípade o zrejme neúspešný pokus odpáliť strelu Musudan, ktorú už Pchjongjang tento rok niekoľkokrát testoval.

Pri druhom odpale potom ďalšia raketa doletela do vzdialenosti 400 kilometrov. Nie je jasné, či išlo v prípade strely s až desaťnásobným doletom o úspech, či zlyhanie.

KĽDR sa k pokusom doteraz nevyjadrila. Japonsko označilo akciu za vážne porušenie rezolúcie OSN, proti ktorej chce protestovať.

Podľa hovorcu pacifického velenia amerického vojska Davea Benhama zachytili ​​americké zariadenia odpal rakety z KĽDR. Juhokórejská agentúra Jonhap uviedla, že išlo o odpal z východného pobrežia.

Vedenie generálneho štábu juhokórejskej armády podľa agentúry tvrdí, že odpálená bola raketa Musudan, ktorá má dolet až 3500 kilometrov. Nemenovaný činiteľ juhokórejskej armády uviedol, že odpal bol zrejme neúspešný.

Dve hodiny potom prišli informácie o druhom odpale, po ktorom podľa vojenských činiteľov Soule doletela raketa 400 kilometrov.

Strely Musudan môžu zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam. Táto raketa bola prvýkrát predstavená v októbri 2010 na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu a tento rok v apríli po prvýkrát otestovaná. Najmenej štyri pokusy boli doteraz neúspešné.

Japonský minister obrany dnes uviedol, že nie je vylúčené, že Pchjongjang provokatívne akciu načasoval na výročie začiatku Kórejskej vojny v roku 1950. Oba štáty na Kórejskom polostrove sú odvtedy oficiálne vo vojnovom stave, nakoľko konflikt neskončil mierovou dohodou, ale iba uzavretím prímeria.

KĽDR v posledných mesiacoch zvýšila frekvenciu raketových testov, čo podľa pozorovateľov svedčí o tom, že chce čo najskôr disponovať strelou schopnú niesť jadrovú hlavicu, ktorá by dokázala dosiahnuť americkú pevninu. Podľa Južnej Kórey dal k tomuto testovaniu v marci príkaz severokórejský vodca Kim Čong-un.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 04 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:10