StoryEditor

Americký Senát zamietol návrhy na sprísnenie predaja zbraní. Ste zbabelci, reagoval Biely dom

22.06.2016, 10:41
Autor:
ČTKČTK
Senát Spojených štátov v pondelok zamietol návrh zákona, podľa ktorého by ľudia na vládnom zozname osôb podozrivých z terorizmu nemohli kupovať zbrane.

Týždeň po masakre v nočnom klube na Floride, ktorý stál život 49 ľudí, nezískali dostatočnú podporu senátorov ani ďalšie tri návrhy na sprísnenie predaja zbraní. Biely dom podľa agentúry Reuters obvinil senátorov zo zbabelosti.

„Čo sme videli na pôde Senátu Spojených štátov, to bolo hanebné divadlo zbabelosti,“ povedal hovorca Baracka Obamu Josh Earnest, podľa ktorého senátori obetovali národnú bezpečnosť výmenou za svoje politické ambície. „Práve teraz tu chýba zákon, ktorý by zabránil jedincom (s väzbami na terorizmus), ísť do obchodu so zbraňami a jednu si kúpiť,“ dodal Earnest.

Celkovo senátori hlasovali za dve opatrenia z dielne demokratov a dva návrhy vypracované opozičnými republikánmi. Žiadny z nich ale vo stočlennej hornej komore nezískal 60 hlasov potrebných na schválenie. Podľa agentúry AFP však nebolo pravdepodobné, že by zákonodarcovia uprostred prezidentskej volebnej kampane našli v tejto roky prejednávanej problematike zhodu. Právo zaobstarať si zbraň považuje rad Američanov za jednu zo svojich základných slobôd, navyše je zakotvené v druhom dodatku americkej ústavy.

Návrh týkajúci sa zákazu predaja zbraní ľuďom na vládnom zozname podozrivých z terorizmu pripravila demokratická senátorka Dianne Feinsteinová a podporovalo ho americké ministerstvo spravodlivosti. V hlasovaní, ktoré bolo pozdĺž straníckych línií, návrh neprešiel pomerom 47 hlasov za ku 53 proti.

Ďalší z návrhov, ktorý pripravil republikánsky senátor John Cornyn, požadoval, aby vláda mohla pozastaviť predaj strelnej zbrane človeku podozrivému z terorizmu o 72 hodín. Ak by úrady chceli nadobudnutiu zbrane u daného človeka trvalo zabrániť, musela by sa prokuratúra pre súhlas obrátiť na súd.

V Spojených štátoch sa po masakri v gay klube v Orlande na Floride, kde útočník Omar Mateen zabil pred viac ako týždňom legálne nadobudnutými zbraňami 49 ľudí, znovu debatuje o spôsoboch, ako obmedziť predaj zbraní.

Kritici voľného prístupu ku strelným zbraniam tvrdia, že kúpiť si pištoľ alebo pušku je ľahšie ako si zaobstarať napríklad šteňa. Naopak republikáni, ktorí Kongres ovládajú, podporovaní vplyvnou Národnou asociáciou držiteľov zbraní (NRA), rázne zmeny odmietajú a trvajú na zachovaní ústavného práva, ktoré zaručuje občanom držať a nosiť zbrane.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:55