Požiar v KaliforniiReuters
StoryEditor

Sicília horí. Úrady podozrievajú mafiánov, že do lesov púšťajú zapálené mačky

22.06.2016, 16:13
Autor:
sansan
Taliansky ostrov je v plameňoch. Mafia čelí podozreniu, že požiare má na svedomí.

Lesné požiare na Sicílii prepukli minulý štvrtok. Počas štyridsiatich ôsmich hodín zhorelo takmer 14 000 akrov lesa, uviedol server The Daily Beast. Oheň zničil niekoľko domov, hotelov a fariem, zasiahol aj národné parky. Domácnosti zostali bez elektriny a vody. Úrady takisto museli evakuovať miestne školy, pretože sa asi päťdesiat deti nadýchalo splodín. Celkové škody sa vyšplhali na viac ako 30 miliónov eur.

Jednotlivé požiare prepukli zhruba v rovnakom čase. Miestne úrady sa preto domnievajú, že k nim nedošlo náhodou. Motívy pre ich založenie mohlo mať viac skupín - sicílska mafia i developeri. "Zatiaľ nemáme dôkaz, ale máme podozrenie, že za týmito požiarmi sú kriminálne záujmy. Desí ma, že by sicílski zločinci zapálili národné parky a stáročné lesy, ale tie ohne boli spôsobené vypočítavo," vyhlásil sicílsky guvernér Rosario Crocetta podľa denníka The Independent.

Pokus o vraždu

Sicílski mafiáni sa prednedávnom pokúsili zavraždiť riaditeľa národného parku Nebrodi Giuseppeho Antociho. Vadili im jeho snahy stopnúť zneužívanie fondov Európskej únie určených pre miestnych poľnohospodárov, na ktorých zločinci zarobili milióny eur.

Antoci verí, že požiare na ostrove prepukli zámerne. "Nie je možné, aby bola celá Sicília v plameňoch len náhodou. Jednou z techník podpaľačov je priviazať mačke k chvostu handru napustenú benzínom a zapáliť ju," uviedol.

Keď sa vydesené mačky vydajú na útek, zapália všetko, čoho sa ich chvost dotkne. Taliansky minister vnútra Angelino Alfano vyzval policajtov a karabinierov, aby podpaľačov chytili. Páchateľom sľúbil, že môžu očakávať "tvrdú reakciu".

Nárast požiarov o polovicu

Podľa talianskej environmentálnej asociácie Legambiente v krajine ročne narástol počet požiarov o takmer päťdesiat percent. Jedným z dôvodov môže byť, že mafia investovala do znovuzalesňovacích firiem a očakáva, že si vďaka vysádzaniu stromov vo vypálených oblastiach zarobí veľké peniaze.

Podľa špekulácií sa navyše mafiánom podarilo skorumpovať niektorých lesníkov, ktorí nesúhlasia so snahou sicílskej vlády znížiť ich rozpočet. Guvernér Crocetta na začiatku júna prepustil 180 lesných správcov, ktorí s mafiou spolupracovali. Práve oni sú jednými z hlavných podozrivých. "Toto je tiež útok na vládu, ktorá proti mafii bojuje. Útok nás mal zastrašiť, "vyhlásil guvernér.

Spojenectvo s utečencami

Sicílska mafia Cosa Nostra v poslednej dobe znovu ožíva. Obchoduje s pozemkami v národných parkoch a vyhráža sa všetkým, ktorí sa jej v tom snažia zabrániť. Okrem vládnych predstaviteľov však tiež bojuje s nigérijskými gangmi, ktoré sa na ostrove usadili vďaka migračnej vlne.

"Sicílska mafia musí nadväzovať neisté spojenectvo s nigérijskými gangmi, pretože ich nemôže ovládať. Cosa Nostra stále zostáva vo vedení, ale jej autorita je napádaná takmer každý deň, "uviedol palermský vyšetrovateľ Leonardo Agueci.

01 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 02 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 03 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:53