Reuters
StoryEditor

Ohlasy médií: Najhorší deň v britskej povojnovej histórii

24.06.2016, 12:26

Vystúpia alebo zostanú? To bola top otázka posledných dní pre Britov. Dnes už je jasné, že väčšina z nich sa rozhodla pre odchod z Európskej únie. Veľká Británia sa tak stane prvou krajinou, ktorá Európsku úniu opustí. Výsledky referenda zapĺňajú titulky všetkých anglických denníkov. Anglické média reagujú na Brexit rôzne, titulky zapĺňajú správy o rezignácii premiéra Camerona. O dni, keď už sú výsledky referenda známe, sa píše ako o zlomovom v anglickej histórii.

The Guardian píše o tom, že Veľká Británia si po 43 rokoch vzťahu „plnom lásky i nenávisti“ dnešok zapíše ako ďalší míľnik. Škótske referendum o samostatnosti je podľa niektorých viac než isté. Jeden z komentátorov pripomína, že referendum vyhlásil sám premiér David Cameron, ktorý po brexite rezignoval. Vypísaním referenda hazardoval, nevyhral, a doplatí na to celá Británia. „Chaos vo financiách, ekonomická kríza, pravdepodobné odtrhnutie Škótska a možno aj Severného Írska,“ opisuje následky brexitu Edward Helmore. 

The Daily Express sa snaží všemožne obsiahnuť, čo bude po výstupe z únie nasledovať. Vytvorili už mapu, ktorá má ukazovať, kto bude Britov nasledovať. Tiež informujú o francúzskych náladách. Predsedníčka krajne pravicovej Front National Marine le Pen chce, aby sa rovnaké referendum konalo aj vo Francúzsku a hovorí o „frexite“.

The Mirror prináša anketu politických lídrov a celebrít s titulkom „Najhorší deň v britskej povojnovej histórii“. Pripomínajú tiež slávnu autorku Harryho Pottera Joanne Rowlingovú, ktorá sa na Twitteri vyjadrila, že ak teraz Škóti opustia zvyšok Británie, bude to chyba premiéra Camerona. 

Mapu, ktorá má ukazovať, v ktorých regiónoch vyhralo britské „zostať“ a „odísť“, opisuje The Independent ako mapu, ktorá odzrkadľuje, ako premiér Cameron rozdelil Spojené kráľovstvo. 

Briti dnes vstali do nového úsvitu politiky. Tak vykresľuje situáciu The Daily Mail. Prekvapením je víťazstvo brexiťákov vo Swansea, kde sa predpokladalo, že hladko vyhrá kolónka „zostať“. Podľa komentátorov včera mohli ľudia vidieť „demokraciu v akcii“. Jeden z titulkov komentára Daily Mail znel ešte pred brexitom takto: Ak veríte v Britániu, voľte „odísť“. V článku bola Európa opísaná ako postupne zomierajúca a únia ako skupina lživých a nenásytných elít.

The Telegraph prináša informácie o tom, aké demografické vlastnosti mal človek hlasujúci v referende. Pre brexit hlasovali najmä ľudia starší než šesťdesiat rokov. Čím vyššie vzdelanie volič dosiahol, tým viac chcel zostať v Európskej únii. Jeden z komentátorov sa vyjadril nasledovne: Drahí „zostávajúci“, prehrali ste. Prestaňte na Facebooku fňukať.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:48