európska únia vlajkaReuters
StoryEditor

Únia potrebuje novú víziu, inak zostane projektom elít s nedostatkom sebareflexie

27.06.2016, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Brexit vystavil únii účet za chyby a krízy, z ktorých sa vôbec alebo nedostatočne poučila.

Briti vo štvrtkovom referende vystavili Európskej únii účet za chyby, ktorých sa dopustila, z ktorých sa ale len málo poučila. Píše v komentári k výsledku britského hlasovania o vystúpení z EÚ rakúsky denník Der Standard.

Brexit je víťazstvom tých, ktorých negatívne zasiahla globalizácia, nad elitami, komentuje denník Die Presse.

Rakúske aj švajčiarske noviny sa zhodujú: Európa potrebuje novú víziu.

Nedostatok sebareflexie

Odchodom Británie Európa nestratila len jedného zo svojich členov, ale aj vplyv na medzinárodnom poli, píše v komentári Der Standard. Európskej únii Briti v referende vystavili "účet za chyby a krízy, z ktorých sa vôbec alebo nedostatočne poučila".

EÚ podľa rakúskeho denníka v uplynulých rokoch príliš rýchlo prijímala nových členov, bez toho aby sa starala o svoju vlastnú kondíciu, čo sa prejavilo už počas krízy okolo eurozóny a znova s ​​plnou silou počas migračnej krízy.

Nedostatok sebareflexie viedol k strate dôvery občanov v únii, píše ďalej Der Standard. Najhoršou správou pre Európu podľa denníka teraz je, že sa podľa prvých reakcií z Bruselu po referende zdá, že poučenie neprinesie ani brexit.

Európsky projekt má pritom budúcnosť len vtedy, ak sa na ňom budú podieľať aj občania. V súčasnom stave je ale EÚ "projektom elít, nie srdcovou záležitosťou jej občanov" a to sa musí zmeniť, uzatvára Der Standard.

Nutná reforma

Aj ďalší rakúsky denník - Die Presse - píše, že EÚ musí v záujme sebazáchovy podstúpiť reformu, ktorej výsledkom by mala byť únia, ktorá bude "zmesou rozumnej subsidiarity a jasného nie byrokracii a zároveň jednotných pravidiel pre niekoľko málo problémov, ktoré presahujú hranice, ako je napríklad utečenecká politika".

Zároveň ale komentár uznáva, že takejto únie je v súčasnosti len veľmi ťažké dosiahnuť.

Die Presse varuje pred úvahami o obmedzení volebného práva, ktoré sa v súvislosti s referendom vyrojili. "Pre voliča neexistujú príliš komplexné témy, len príliš málo informácií o komplexných témach," uvádza denník.

Víťazstvo brexitu podľa neho bolo víťazstvom "outsiderov nad dekadentným establishmentom, víťazstvo ľudí sa subjektívnym pocitom strát spôsobených globalizáciou nad elitou".

Čas na Junckerov odchod

"Je načase začať otvorenú diskusiu o účele a stave Európskej únie," píše švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Takáto diskusia je totiž podľa neho jedinou šancou, ako získať občanov, ktorí sú stále viac euroskeptickí a eurofobní, pre ideu zjednotenej Európy.

"Cieľa 'stále tesnejšej únie' sa treba vzdať. Je potrebná nová vízia, ktorá by Európe dala identitu," komentuje denník. Najreálnejší je vznik únie mnohých integračných kruhov, ktorá by umožňovala členským krajinám takú mieru integrácie a jej rýchlosti, akú si občania želajú, dodáva NZZ.

Podľa švajčiarskeho denníka Tages-Anzeiger by bola rýchla normalizácia vzťahov EÚ s Britániou možná len v prípade, keby predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker odstúpil a uvoľnil miesto niekomu mladšiemu, kto by Európanom dal nádej.

"Ak EÚ dokáže načúvať ľuďom a spochybniť svoje dogmy o voľnom pohybe osôb, má mierový projekt ďalej najlepšie vyhliadky. Jedinou alternatívou k tomu je, že sa rozpadne, a my sa vrátime do čias neistoty po druhej svetovej vojne," píše Tages-Anzeiger.

01 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 02 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:01