donald trumpReuters
StoryEditor

Trump má problém. Renomovaní experti odmietajú pre neho pracovať

25.06.2016, 17:01
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump sa rozhodol sprofesionalizovať svoj volebný štáb. Veľa ľudí však jeho ponuku odmietlo.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa rozhodol zostaviť profesionálny volebný štáb, ktorý by nahradil jeho skromný tím poradcov z primárnych volieb.

Newyorský miliardár ale naráža na problémy, napísala dnes agentúra AP. Renomovaní volební experti "od New Hampshire po Texas"  vraj s Trumpom odmietajú spolupracovať.

Trump svoj tím zanedbal

Na rozdiel od svojej pravdepodobnej súperky Hillary Clintonovej, ktorá sa ako skúsená politička už počas primárok obklopila špičkovými expertmi, Trump zloženie svojho volebného tímu zanedbal.

Podiel na tom podľa amerických médií zrejme má bývalý šéf jeho kampane Corey Lewandowski, ktorý razil tézu, že Trumpovi stačí k víťazstvu samotná sila jeho osobnosti.

Republikánsky kandidát sa ale nedávno Lewandowského zbavil a chce budovať nový, skúsenejší tím. "Mnohí stratégovia, ktorí najlepšie rozumejú prezidentskej politike, sa obávajú, že ak sa ocitnú na Trumpovej výplatnej páske, pokazia si profesijný životopis, odradia iných klientov a spôsobia si dokonca ťažkosti u seba doma," napísala AP.

"Nezdvihol by som ani prst, aby som Donaldovi Trumpovi pomohol," vyhlásil niekdajší poradca prezidenta Georgea Busha mladšieho Brent Swander. "Všetko, čomu sme učili naše deti - nenadávať, neponižovat, rešpektovať druhých - je presným opakom toho, čo (Trump) robí," konštatoval.

Odmietli ho stovky ľudí

Pomoc Trumpovi už podľa AP odmietli stovky ľudí. Je vraj medzi nimi aj 150 bývalých členov volebného štábu Trumpového hlavného súpera v republikánskych primárkach Teda Cruza, ktorí ho odmietli "ako jeden muž".

Nechcú slúžiť Trumpovi, aj keď mnohí z nich aktuálne nemajú prácu. "Aj keby som snáď sám chcel pre Trumpa pracovať, manželka by ma zabila," vyhlásil Scott Smith, jeden z bývalých Cruzových poradcov.

Trumpová potreba zostaviť volebný štáb je urgentná. Na vybavovanie stoviek novinárskych otázok má napríklad jediného plateného pracovníka, celkom podľa AP pre Trumpa pracuje asi 70 ľudí. V štábe Clintonovej ich pracuje desaťnásobok.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:55