schulz cameron brexitReuters
StoryEditor

Rýchlo odíďte z únie. Európsky parlament tlačí na Britániu

26.06.2016, 16:30
Autor:
ČTKČTK
Podľa frakcií nie je možné vyjednať nové vzťahy Británie k únii pred koncom procesu jej vystúpenia.

Štyri veľké frakcie v Európskom parlamente chcú vyzvať britskú vládu, aby už v utorok začala rokovania o vystúpení z únie, napísal dnes nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Uznesenie navrhnuté ľudovcami, sociálnymi demokratmi, liberálmi a zelenými by mal parlament schváliť v utorok na mimoriadnom rokovaní k výsledkom britského referenda o vystúpení z dvadsaťosmičky.

Podľa návrhu uznesenia je skorý začiatok procesu vystúpenia z únie nevyhnutný, aby sa zabránilo škodlivej neistote a ochránila sa integrita únie. Frakcie ďalej zdôrazňujú, že nie je možné vyjednať nové vzťahy Británie k únii pred koncom procesu jej vystúpenia.

Britský premiér David Cameron v piatok oznámil, že po víťazstve zástancov brexitu v referende skončí k októbri v premiérskej funkcii. Dal tiež najavo, že spustiť rozhovory o vystúpení podľa článku 50 únijnej zmluvy by mal až jeho nástupca.

Európskym predstaviteľom sa ale taký odklad nepáči - napríklad šestica ministrov zahraničia zakladajúcich krajín európskych spoločenstiev sa v sobotu na stretnutí v Berlíne zhodla na tom, že rokovania musia začať čo najskôr.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa naproti tomu domnieva, že prípadný drobný odklad nebude veľkým problémom.

Šéf jej úradu Peter Altmaier dnes nemeckému rozhlasu povedal, že nemá zatiaľ vôbec žiadne náznaky toho, že by Briti už v utorok chceli spustiť proces vystúpenia z únie. Očakáva skôr, že sa tak stane v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov.

Neskôr Altmaier vo vyjadrení pre denníky nemeckej mediálnej skupiny RND uviedol, že britskí politici by mali dostať šancu znovu sa zamyslieť nad dôsledkami prípadného odchodu krajiny z EÚ, ktorý by podľa neho bol obrovským zlomom.

Británia by sa samozrejme v budúcnosti mohla rozhodnúť znovu požiadať o členstvo v EÚ, taká procedúra by ale bola veľmi dlhá.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:08