Erdogan PutinReuters
StoryEditor

Erdogan neustál tlak Kremľa, ospravedlnil sa za zostrelenie ruského lietadla

27.06.2016, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Putin otvorene vyhlasoval, že sankcie voči Ankare zrušené nebudú, kým sa Erdogan neospravedlní.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa podľa Kremľa v liste prezidentovi Vladimirovi Putinovi ospravedlnil za novembrové zostrelenie ruského lietadla na sýrsko-tureckej hranici. Oznámila to dnes ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova.

Ankara správu zatiaľ nekomentovala. Zdroj z Erdoganovej kancelárie len na twitteri odoslanie listu potvrdil bez toho, aby informoval o jeho obsahu.

Erdogan podľa Peskova v liste vyjadril záujem na urovnanie situácie spojenej so smrťou ruského pilota Olega Peškova, ktorý bol po zostrelení lietadla zabitý paľbou zo zeme.

"Hlava tureckého štátu v posolstve vyjadrila svoju hlbokú sústrasť príbuzným ruského pilota a vyhlásila 'prepáčte'," konštatoval podľa ruskej agentúry Peskov.

Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa po incidente s lietadlom Su-24 ocitli na bode mrazu. Rusko proti Ankare vyhlásilo prísne sankcie, turistický ruch medzi oboma krajinami, z ruskej strany tradične veľmi silný, na niekoľko mesiacov ustal. Zastavený bol aj dovoz tureckých potravín a poľnohospodárskych výrobkov do Ruska.

Peskovovo vyhlásenie je prekvapujúce, pretože turecké vedenie sa za novembrový incident odmietalo ospravedlniť, čo len zosilňovalo kritiku Moskvy. Sám Putin otvorene vyhlasoval, že sankcie zrušené nebudú, kým sa Ankara neospravedlní.

Erdogan podľa Peskova v liste uviedol, že turecká justícia stíha muža, ktorý je údajne podozrivý z podielu na pilotovej smrti. Tela mŕtveho sa podľa Ankary zmocnili príslušníci sýrskej opozície, od ktorých ho "s veľkým úsilím" prevzala turecká armáda a odviezla do Turecka.

"Nikdy sme si nepriali zostreliť lietadlo patriace Rusku a vedome sme o to neusilovali," uistil podľa Kremľa Erdogan Putina.

"Hovorím prepáčte. Z celého srdca zdieľam vašu bolesť. Rodinu ruského pilota považujeme za tureckú rodinu. Na zmiernenie bolesti a spôsobené škody sme pripravení k akejkoľvek iniciatíve," hovorí sa údajne v liste.

01 - Modified: 2016-06-27 12:53:46 - Feat.: 0 - Title: Izrael a Turecko normalizovali vzťahy. Šesťročnú krízu vystrieda strategické partnerstvo
01 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:39