StoryEditor

Koniec angličtiny v únii? Juncker v dnešnom prejave v Bruseli použil iba iné jazyky

28.06.2016, 16:10
Autor:
sansanTASRTASR
Juncker dnes použil angličtinu v prejave v Európskom parlamente iba raz, keď reagoval na provokáciu europoslanca Faragea.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes netradične oproti jeho zvyku vynechal v prejave v europarlamente angličtinu. Okrem toho podpichol lídra britskej euroskeptickej strany UKIP Nigela Faragea. "Čo tu robíte? Veď bojujete za odchod," vyhlásil Juncker počas utorkového mimoriadneho rokovania v Európskom parlamente. Farage europoslancov kritizoval, že nikdy v živote poriadne nepracovali.

Prejav len v nemčine a francúzštine

Juncker predniesol dnes prejav pred zákonodarcami EÚ vo francúzštine a nemčine. Je to posun oproti jeho zvyčajnému štýlu, keď časť svojho príhovoru k europoslancom predniesol vždy v angličtine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Tento Junckerov krok mnohí vysvetľovali ako priamu reakciu na minulotýždňové rozhodnutie britských voličov vystúpiť z Európskej únie.

Európska únia má 24 oficiálnych jazykov, ale troma hlavnými pracovnými jazykmi sú angličtina, francúzština a nemčina. Rozhodnutie Británie vystúpiť z únie podnietilo špekulácie, že by mohlo viesť aj k vyradeniu angličtiny zo spomínanej trojice jazykov. Angličtina je pritom aj oficiálnym jazykom Írska a Malty, ktoré sú členmi EÚ.

Juncker dnes použil angličtinu v 15-minútovom prejave v Európskom parlamente iba raz, keď reagoval na slovnú provokáciu britského europoslanca Faragea.

Juncker: Toto je naposledy, čo tu tlieskate

"Musíme rešpektovať britskú demokraciu a spôsob, akým vyjadrila svoj názor," začal Juncker svoj príhovor v Európskom parlamente. Keď ho za to členovia strany UKIP odmenili potleskom, obrátil sa na nich.

"Toto je naposledy, čo tu tlieskate. Do určitej miery som naozaj prekvapený, že ste tu. Bojujete predsa za odchod. Britský ľud hlasoval pre odchod. Tak prečo ste tu?" Prerušil Juncker svoju reč. Práve tieto vety povedal Juncker v angličtine.

Predseda Európskej komisie bol vo svojom prejave pomerne osobný. Priznal, že z odchodu Británie z EÚ je naozaj smutný, za čo sa nemieni ospravedlňovať. "Nie som robot. Nie som šedivý byrokrat," vyhlásil s tým, že verí, že Veľká Británia a EÚ zostanú priateľmi.

Juncker tiež odmietol zvesti, podľa ktorých je chorý. "Nie som unavený ani chorý, ako tvrdia nemecké médiá. Za Európu budem bojovať do svojho posledného dychu," povedal. Od britskej vlády vraj teraz požaduje, aby čo najrýchlejšie objasnila svoj postoj k brexitu a spresnila, ako si odchod predstavuje. Tajné vyjednávania ale podľa neho nepripadajú do úvahy.

Faragea vyprevadilo bučanie

Farage v europarlamente vystúpil hneď po Junckerovi a nešetril kritikou namierenou proti EÚ. "Klamete si, že európsky projekt funguje a že Británia bude jedinou krajinou, ktorá z EÚ odíde," vyhlásil. Úniu tiež vyzval na uzavretie rozumnej bezcolnej dohody s Britániou. Na obnovenie ciel totiž podľa neho EÚ doplatí oveľa viac.

"Smiešne, nie? Keď som sem pred sedemnástimi rokmi prišiel a hovoril, že povediem kampaň za britský odchod z EÚ, smiali ste sa mi. Musím povedať, že teraz už sa nesmeje," poznamenal Farage za hlasných prejavov nesúhlasu z europoslaneckých lavíc. Euroskeptickí členovia europarlamentu jeho slová naopak niekoľkokrát odmenili potleskom.

Farage si nebral servítku pred ústa ani voči europoslancom. "Viem, že nikto z vás v živote nerobil poriadnu prácu, nepracoval v obchode, ani nikdy žiadnu prácu nevytvoril," kritizoval ich. Z hľadiska sa ihneď ozvalo bučanie, ktoré musel upokojiť predseda parlamentu Martin Schulz.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:11