Reuters
StoryEditor

Referendum o členstve Fínska v únii nie je pravdepodobné

29.06.2016, 16:20
Autor:
TASRTASR

Referendum o členstve v Európskej únii je vo Fínsku počas pôsobenia terajšej vlády nepravdepodobné. Vyhlásil to dnes fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini, predseda euroskeptickej strany Fíni, ktorého cituje agentúra DPA.

"Pri súčasnom rozložení síl táto vláda referendum nenavrhne," povedal Soini pred novinármi. Minister napriek tomu privítal občiansku iniciatívu za takéto hlasovanie, za ktorou stojí mládežnícke krídlo jeho strany, keďže podľa neho "vyvoláva debatu, čo je dobré".

Soiniho strana Fíni je od vlaňajška súčasťou stredopravicovej vládnej koalície na čele s premiérom Juhom Sipiläom, ktorej členmi sú aj Sipiläova Strana stredu a konzervatívna Strana národnej koalície. Najbližšie parlamentné voľby sú vo Fínsku naplánované na rok 2019.

Ohľadne minulotýždňového referenda v Británii, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení krajiny z EÚ, Soini povedal, že tento verdikt je potrebné rešpektovať a zodpovednosť zaň nesie samotný európsky blok.

Vodca mládežníckeho krídla Fínov začal tento týždeň takisto petíciu za referendum o členstve v EÚ, do ktorej Fínsko vstúpilo v roku 1995. Podľa platného zákona sa môže fínsky parlament petíciou zaoberať, ak ju podpíše najmenej 50.000 občanov.

Strana Fíni zaujme stanovisko k navrhovanému referendu, až keď prijme svoj nový volebný program, teda koncom roka 2018 alebo začiatkom roka 2019, povedal Soini.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:14