Bez Borisa Johnsona a Michaela Govea by nebol žiadny brexit. Kým Gove sa ukázal byť silným a presvedčivým hlasom brexitu a je považovaný za intelektuálne srdce celej kampane, bol to jeho konzervatívny kolega, ktorý v skutočnosti spôsobil v kampani zvrat. Johnsonovo oznámenie, že sa pridáva ku kampani dokonca spôsobilo prepad libry. Ako novinár v 90. rokoch bol Johnson kľúčový pri vykresľovaní EÚ ako objektu výsmechu príbehmi o neohrabaných byrokratoch a veľmi zahnutých banánoch. Ako jeden z vodcov kampane dal brexitu veselú a optimistickú tvár, čím ukradol vietor z plachiet zástancom zotrvania v únii, ktorí tak mali problémy vykresliť ich ako spiatočníckych xenofóbov. Johnson sa podľa POLITICA chopí príležitosti a bude kandidovať na britského premiéra.Reuters
StoryEditor

Boris Johnson britským premiérom nebude, vzdal sa kandidatúry

30.06.2016, 13:45
Autor:
ČTKČTK
Analytici, médiá aj stávkové kancelárie bývalého starostu Londýna považovali za jedného z favoritov zápolenia o premiérsky post.

Niekdajší starosta Londýna a jeden z najväčších zástancov odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie Boris Johnson sa nebude uchádzať o vedenie Konzervatívnej strany a teda ani o post britského premiéra.

Johnson to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii krátko pred poludním miestneho času (13:00 SELČ), do kedy bol termín pre uzavretie kandidátky.

"Po konzultáciách s kolegami a s ohľadom na situáciu v parlamente som dospel k záveru, že tou osobou nemôžem byť ja," povedal Johnson o premiérske kandidatúre.

Johnsonovi v uplynulých dňoch vyjadrilo pre prípadnú kandidatúru podporu množstvo popredných konzervatívcov. Do stredy medzi nimi bol aj terajší minister spravodlivosti Michael Gove. Ten ale dnes oznámil, že Johnson nie je schopný krajinu v terajšej situácii viesť, preto sa o premiérsky post bude uchádzať sám. Johnson zatiaľ Goveov krok nekomentoval.

Niekdajší londýnsky starosta za najdôležitejší krok teraz považuje opätovné stmelenie zástancov a odporcov únijného členstva. "Toto je šanca na zjednotenie našej strany a tiež na zjednotenie našej krajiny a našej spoločnosti," povedal Johnson. Dodal, že si želá takú vládu, ktorá bude spravodlivá a ktorá bude investovať do rozvoja mladých ľudí.

V reakcii na komentár amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý varoval, že Británia sa po odchode z EÚ ocitne na konci fronty k únijnej dohode o voľnom obchode s USA, Johnson vyhlásil, že Spojené kráľovstvo naopak tento front povedie.

Konzervatívcov teraz čaká voľba nového predsedu strany, ktorý na jeseň v čele vlády nahradí odchádzajúceho premiéra Davida Camerona.

Vedľa Govea kandidatúru ohlásili námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsomová, ministerka vnútra Theresa Mayová, minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb a niekdajší minister obrany Liam Fox.

01 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 02 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 03 - Modified: 2024-03-31 06:10:00 - Feat.: - Title: Vučič navrhol za kandidáta na premiéra Miloša Vučeviča, svojho spojenca 04 - Modified: 2024-03-23 22:44:37 - Feat.: - Title: "Nebezpečný pre krajinu." Taliansky vicepremiér Salvini označil Macrona za vojnového štváča 05 - Modified: 2024-03-23 19:37:32 - Feat.: - Title: Kanada sa rozlúčila s bývalým premiérom Brianom Mulroneyom, mal svojho času najsilnejší mandát v histórii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:55