StoryEditor

Asad obvinil Západ z dvojitej hry: Útočia a potom s nami tajne rokujú

01.07.2016, 18:50
Autor:
ČTKČTK
"Politicky na nás útočia a potom posielajú zástupcov, aby s nami rokovali tajne, najmä o bezpečnosti," vyhlásil.

Západné štáty tajne posielajú svojich zástupcov do Damasku a chcú s ním spolupracovať v boji proti islamským radikálom. V rozhovore pre austrálsku televíziou SBS News to povedal sýrsky prezident Bašár Asad. 

Nechcú rozladiť USA

Asad povedal, že niektoré západné štáty, ktoré zásadne nesúhlasia s jeho vládou, avšak čelia hrozbe útokov islamistov na svojom území, pri protiteroristických operáciách s Asadovým režimom tajne spolupracujú.

"Politicky na nás útočia a potom posielajú zástupcov, aby s nami rokovali tajne, najmä o bezpečnosti. Ide tiež o vašu (austrálsku) vládu. Nechcú rozladiť Spojené štáty. Väčšina západných krajín len opakuje to, čo Spojené štáty chcú počuť. To je skutočnosť," povedal Asad.

SBS uviedla, že o poskytnutie rozhovoru usilovala dva roky. Reportér Luke Water, ktorý s Asadom hovoril, urobil rozhovor aj s bývalým austrálskym veľvyslancom v Sýrii Bobom Bowkerom. Ten má o Asadovom tvrdení o dvojakom metri Západu pochybnosti.

"Západ Asada nevníma ako politika, s ktorým možno rokovať. O dôveru, ktorú mal po nástupe do funkcie, prišiel aj vo zvyšku arabského sveta. A to kvôli vlastným zlým prepočtom, nie kvôli správaniu krajín Perzského zálivu, na ktoré v rozhovore naráža," povedal Bowker.

Oficiálne stále mäsiarom a tyranom

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull patrí k Asadovým kritikom a sýrskeho prezidenta nazval vraždiacim tyranom. Vodca austrálskej opozície Bill Shorten zase Asada nazval mäsiarom.

"Tieto výroky nezodpovedajú našej realite, ja bojujem proti teroristom. Bojuje proti nim naša armáda, naša vláda je proti teroristom, všetky inštitúcie sú proti teroristom. Ak nazývate tento boj bitúnkami, je to iná vec," povedal k tomu v rozhovore Asad.

Niektoré západné štáty podporujú opozíciu, ktorá sa usiluje o Asadovo zvrhnutie. Vyzvali ho, aby odstúpil a uľahčil tým politické odovzdanie moci. Asad, podporovaný svojimi spojencami Ruskom a Iránom, to však odmieta.

Proti sýrskej armáde bojujú tiež skupiny islamistov, ku ktorým sa pripojili radikáli z európskych krajín i z Austrálie.

01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:24