StoryEditor

Koľko stojí olympiáda v Riu? Rozpočet prekročila o 51 percent, tvrdí štúdia

08.07.2016, 14:46
Autor:
kriskris
Organizácia olympijských hier bola vo väčšine prípadov v minulosti veľkým finančným rizikom.

Olympiáda v Riu de Janeiro sa pravdepodobne predraží. Tvrdí to aspoň štúdia z Oxfordskej univerzity a upozorňuje, že žiadne z hosťujúcich miest nedokázalo dodržať plánované výdavky. Brazílski organizátori obvinili jej autorov, že chcú iba vyvolať negatívnu publicitu. Výdavky sú vraj dokonca nižšie ako sa plánovalo.

Náklady na olympijské hry v Riu de Janeiro už presiahli o 51 percent plánovaný rozpočet, organizátori už vydali o takmer 1,5 miliardy eur navyše, upozorňuje denník The Financial Times na základe výsledkov štúdie z Oxfordskej univerzity.

Hlboké ekonomické problémy a politická kríza

Náklady na olympiádu v Riu sa vyšplhali v prepočte už na 10 miliárd eur. V porovnaní s hrami v Londýne alebo Barcelone je ale rozpočet stále umiernený.

V čase, keď sa Rio uchádzalo o hosťovanie hier, ekonomika krajiny rástla neuveriteľným tempom. "Dnes, o viac ako desaťročie potom, náklady rastú, krajina prechádza najhoršou ekonomickou krízou od roku 1930 a má záporný ekonomický rast. A nemá zdroje, z ktorých by výdavky pokryla," vysvetľuje Bent Flyvbjerg, vedúci štúdie.

Brazília sa potáca od jedného problému k druhému. Postihla ju finančná kríza, má problémy udržať verejné nemocnice otvorené, prezidentka Dilma Rousseffová bola odvolaná. Navyše krajina nezvláda platiť mzdy policajtom, takže v Riu de Janeiro rastie kriminalita.

V porovnaní s Londýnom alebo Soči sú hry v Riu lacné

Organizačný výbor výsledky štúdie poprel. Starosta Ria Eduardo Paes tvrdí, že náklady na hry boli v prepočte 3,7 miliárd eur. To je dokonca menej ako sa plánovalo v úplne pôvodnom projekte, ktorý počítal so 5,8 miliardami eur.

Zároveň tvrdí, že viac ako polovica výdavkov bola financovaná z prostriedkov organizačného výboru, ktoré pochádzali zo súkromných zdrojov. Druhú polovicu zafinancovalo priamo mesto, ktoré na 60 percent výdavkov našlo tiež súkromných investorov.

Štúdia sa zaoberala 15 zimnými a 15 letnými olympijskými hrami od roku 1960 a zistila, že pre mestá to bol vždy najviac riskantný projekt, akého sa kedy ujali. Každá krajina potom plánovaný rozpočet prekročila a polovica z nich dokonca o viac ako sto percent.

Najnákladnejšie letné olympijské hry sa odohrali v Londýne v roku 2012 a stáli v prepočte 13,5 miliárd eur. Najdrahšie zimné olympijské hry zorganizovali v Soči v roku 2014, vtedy sa náklady vyšplhali na v prepočte 19,8 miliárd eur.

"Štúdia má len jeden cieľ, vytvoriť negatívnu publicitu," vyhlasuje výbor. Štúdia tiež priznáva, že po prepálenom Londýne a Soči sa Riu podarilo náklady dostať na historický priemer.

"Kvôli skúsenostiam s vysokým prekročením plánovaných nákladov, by mali byť mestá opatrné, pokiaľ zvažujú organizáciu olympijských hier," varuje štúdia. Napríklad Montreal splácal náklady 30 rokov a v prípade Atén, dlhy z olympijských hier prispeli k gréckej finančnej a dlhovej kríze.

Olympijské medaile pre Rio:

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:18