Jean-Claude JunckerReuters
StoryEditor

Najhoršie dni dlhej kariéry. "Šéf" únie si zachraňuje kožu u Merkelovej

09.07.2016, 20:00
Jean-Claude Juncker prežíva najhoršie dni svojej dlhej kariéry. Aj Nemci mu dali najavo, že buď bude hrať podľa ich nôt, alebo môže skončiť.

Jean-Claude Juncker, ktorý bol takmer dve desaťročia premiérom Luxemburska a osem rokov šéfoval krajinám platiacim eurom, si myslel, že na čele Európskej komisie urobí z tohto orgánu skutočnú európsku vládu. "Juncker sa začal správať ako politik, nie ako úradník v duchu svojich predchodcov. Európska komisia sa pod jeho vedením začala meniť v politický orgán," hovorí vysoký diplomat EÚ.

Ako Juncker narazil

Lenže Junckerove ambície narazili hneď na niekoľko útesov. Kolíziu okolo utečeneckej krízy, keď sa Európska komisia snažila presadiť kvóty na rozdelenie migrantov, so šrámami prežil.

Brexit, s ktorým mal pritom spoločného len málo (dohodu s Britániou vyjednávali členské štáty a "prezident" Donald Tusk), však odniesol naplno. Pred zosadením ho zrejme zachránilo len to, že by spolu s ním musela odstúpiť celá Európska komisia.

"Juncker veľmi často konal proti spoločnému záujmu (členských krajín EÚ) a jeho reakcia na britské referendum bola veľmi škodlivá," citoval denník The Sunday Times nemenovaného nemeckého ministra.

Juncker ťažko skrýval rozladenie voči britskému premiérovi Davidovi Cameronovi a jeho pobrexitový prejav pred Európskym parlamentom, kde ostentatívne striedal len francúzštinu a nemčinu, sa bral ako provokácia.

Ujmeme sa vecí sami, hrozia Nemci

Priaznivci Britov mu dokonca podsúvajú, že brexit privítal. "Pokiaľ ide o Junckera, som absolútne presvedčený, že chcel dostať Britániu z EÚ a že z toho má radosť," uvádza europoslanec za ODS Jan Zahradil, ktorý sedí s Cameronovými europoslancami v jednej frakcii.

Nespokojnosť s výkonom Európskej komisie dávali nemeckí ministri najavo aj menovite. "Pokiaľ nebude Európska komisia spolupracovať, potom sa vecí ujmeme sami a problémy skrátka vyriešime na úrovni vlád," vyhlásil šéf financií Wolfgang Schäuble, rozladený predovšetkým pomalým riešením migračnej krízy.

Juncker tiež pár dní po brexite naštval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, keď chcel nechať práve dojednanú dohodu o voľnom obchode s Kanadou (CETA) schváliť len Európskou komisiou a Európskym parlamentom. Dohoda, o ktorej vie u nás len málokto, je pritom v Nemecku predmetom ostrých protestov podobne ako dohoda TTIP s USA. Merkelová povedala, že dohodu musí schvaľovať Bundestag a Európska komisia rýchlo ustúpila. Dohodu CETA tak budú schvaľovať aj parlamenty krajín EÚ.

Spojenectvo s Merkelovou

Podľa týždenníka Der Spiegel snahy o odvolaní Junckera zatiaľ zastavili jeho vecné dohody s Merkelovou proti "radikálom", ktorí by chceli brexit využiť na urýchlenie integrácie EÚ. Okrem francúzskych socialistov stoja v ich čele nemeckí sociálni demokrati, ktorých vedie šéf europarlamentu Martin Schulz.

"Volajú po zriadení funkčnej celoeurópskej vlády a ďalších atribútoch federálneho štátu," tvrdí Der Spiegel. Juncker, svojím založením tiež eurofederalista, sľúbil Merkelovej, že v záujme upokojenia napätia v EÚ týmto snahám zabráni. To by mu mohlo, aspoň na čas, zachrániť kožu.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:16