cameron mayováReuters
StoryEditor

Cameron definitívne končí, Britániu od stredy povedie Železná Theresa

11.07.2016, 17:24
Autor:
mlbmlb
Mayová sa novou britskú premiérkou stane bez boja potom, čo svoju kandidatúru stiahla jediná protikandidátka Andrea Leadsomová.

Britský premiér David Cameron v stredu odstúpi a uvoľnenej funkcie sa ujme terajšia ministerka vnútra Theresa Mayová. Dnes to podľa agentúry Reuters oznámil Cameron s tým, že Mayová má jeho plnú podporu.

Výber novej britskej premiérky nabral nečakaný spád po tom, čo druhá uchádzačka a súčasná námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsomová prekvapivo svoju kandidatúru stiahla.

Britská ministerka energetiky Andrea Leadsomová oznámila, že sa nebude uchádzať o post predsedníčky Konzervatívnej strany ani premiérky. Väčšina strany podľa nej podporuje Theresu Mayovú a nie je vhodné voľbu zdržovať. Leadsomová sa mala v lete so svojou sokyňou stretnúť v korešpondenčnom hlasovaní.

"Po vystúpení z Európskej únie nás čaká žiarivá budúcnosť," vyhlásila Leadsomová. "Naliehavo potrebujeme silné vedenie, ktoré sa rýchlo pohne z miesta," doplnila ministerka energetiky. Deväťdenná kampaň a následné hlasovanie o novej predsedníčke strany podľa nej v tejto chvíli nie je žiaduce.

Theresu Mayovú podľa jej slov podporuje vyše 60 percent členov strany, nemá tak zmysel v kampani pokračovať. Ešte cez víkend pritom výroky Andrey Leadsomovej naznačovali, že boj o premiérske kreslo bude sprevádzať vyhrotená kampaň.

Ministerka napríklad vyhlásila, že ako matka má k vedeniu štátu lepšie predpoklady ako bezdetná Mayová, pretože sa dokáže lepšie vcítiť do potrieb ostatných. Jej slová vyvolali medzi konzervatívcami ostrú kritiku, nakoniec sa za ne v pondelok ospravedlnila.

Leadsomová dlhodobo vystupovala ako vášnivá podporovateľka vystúpenia z Európskej únie. Bola poslednou tvárou kampane za takzvaný brexit, ktorá na ceste do londýnskej Downing Street zostala. Prvý muž kampane, niekdajší londýnsky starosta Boris Johnson, sa stiahol už na konci júna a do čela konzervatívcov ani nekandidoval.

Minister spravodlivosti Michael Gove skončil po hlasovaní poslancov, ktorí do záverečného duelu vyslali práve Theresa Mayovú a Andreu Leadsomovú. O novej premiérke mali v hlasovaní rozhodovať všetci členovia strany.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:59