StoryEditor

Čína prehrala spor o Juhočínske more, hroziaci konflikt môže ochromiť svetový obchod

12.07.2016, 13:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Peking už vopred upozornil, že verdikt arbitrážneho súdu nebude akceptovať.

Čína nemá územný nárok na sporné ostrovy v Juhočínskom mori, ktoré predstavujú strategicky dôležitú oblasť. Podľa agentúry DPA o tom dnes rozhodol medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu. 

Podľa súdu neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že Čína ako jediná historicky mala kontrolu nad spornými vodami Juhočínskeho mora. Peking tak podľa súdu svojimi územnými požiadavkami narušil práva Filipín, ktoré o arbitráž požiadali.

Spratlyho ostrovy npr.org

Oblasť, ktorá je bohatá na suroviny a dôležitá pre námornú dopravu i rybolov, je dlho predmetom sporov medzi Pekingom a jeho susedmi. S teritoriálnymi požiadavkami Číny majú okrem Filipín problémy aj ďalšie krajiny regiónu - Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.

Napätie v oblasti zvyšuje blízkosť časti americkej námornej flotily i aktivity Číny ako je budovanie umelých ostrovov, leteckých základní a iných vojenských zariadení, o ktorých Peking tvrdí, že väčšina z nich je na civilné účely. 

Nevymáhateľný rozsudok

Peking kritiku odmieta a už vopred uviedol, že rozhodnutie haagskeho súdu neuzná. Namiesto toho vyzval Manilu, aby sa vrátila k bilaterálnym rozhovorom, a varoval Spojené štáty, aby sa držali stranou sporu.

Rozhodnutie Stáleho rozhodcovského súdu je síce teoreticky pre Čínu záväzné, problémom však je, že je ťažko vymáhateľné.

Čína v reakcii na rozsudok uviedla, že spor o nároky v Juhočínskom mori podľa nej nespadá pod jurisdikciu súdu v Haagu. Už skôr Peking tvrdil, že súd nie je oprávnený rozhodovať v sporoch o určovaní hraníc.

Arbitráž sa konala v rámci Dohody OSN o morskom práve (UNCLOS), ktoré podpísali Čína aj Filipíny. Rozhodnutie súdu je záväzné, tribunál ale nemá žiadne možnosti, ako svoj rozsudok vymôcť.

Filipínska vláda rozhodnutie súdu uvítala, podľa nej je to míľnik v mnohých rokoch územných sporov v Juhočínskom mori. Zároveň podľa agentúry Reuters apelovala na Čínu, aby sa v Juhočínskom mori správala zdržanlivo.

Globálne hospodárske riziko

Rastúce napätie a hroziaci konflikt v Juhočínskom mori môže ochromiť svetový obchod. "Vzhľadom na rastúci objem obchodu medzi juhovýchodnou Áziou, ako aj Japonskom a zvyškom Ázie, Afriky a s Európou je realitou, že cez vody Juhočínskeho mora v súčasnosti prúdi asi tretina celosvetovej námornej dopravy. Podľa námorných štatistík je to druhá najviac využívaná námorná trasa na svete. Cez tri prielivy Juhočínskeho mora prúdi ročne približne 50 % z celkovej svetovej kapacity námorných nákladných lodí," povedal pre TASR šéfekonóm Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

Čína si robí nárok na 90 % rozlohy Juhočínskeho mora, ktoré je potenciálnym ložiskom bohatých zásob energetických surovín. Toto územie si však nárokujú aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam. "Podľa analýzy Americkej agentúry pre energetické informácie z roku 2013 sa pod Juhočínskym morom nachádzajú zdokladované rezervy ropy v objeme 11 miliárd barelov. Celkový objem zásob ropy, vrátane tých doteraz nezdokladovaných sa odhaduje až na 28 miliárd barelov. Zásoby zemného plynu v ložiskách pod Juhočínskym morom sa odhadujú na 7500 kilometrov kubických," vyčíslil Vaňo.

Podľa Vaňa táto situácia vytvára globálne hospodárske riziko, na ktoré môže doplatiť najmä EÚ. "V desiatke najväčších obchodných partnerov Číny je množstvo trhov, ktoré od trasy cez Juhočínske more nezávisia, ako je USA, Japonsko, Južná Kórea, Brazília, Ruská Federácia a čiastočne aj Austrália. Veľmi rýchlo rastúcim a v súčasnosti už najväčším obchodným partnerom Číny je však polmiliardový trh Európskej únie, a to tak na strane vývozu, ako aj dovozu," dodal Vaňo.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:21