Vlajka EÚ, Veľká BritániaReuters
StoryEditor

Ľudia sa cítia byť oklamaní. Chcú nové referendum o brexite

14.07.2016, 12:08
Autor:
ČTKČTK
Kandidát na šéfa britskej opozičnej Labouristickej strany Owen Smith žiada vypísanie nového referenda o členstve Spojeného kráľovstva v Európskej únii.

Smith v rozhovore s denníkom Guardian vyhlásil, že mnohí ľudia, ktorí hlasovali pre odchod, sú presvedčení, že boli oklamaní, a preto by mali dostať novú šancu svoju chybu napraviť.

„Znamená to druhé referendum, alebo parlamentné voľby,“ povedal Smith s tým, že prípadná labouristická vláda by sa mala k vypísaniu plebiscitu zaviazať.

O vedenie labouristov sa vedľa Smitha, ktorý kandidatúru oznámil v stredu, uchádza aj niekdajšia ministerka obchodu Angela Smithová. Tá ako prvá súčasného predsedu strany Jeremyho Corbyna vyzvala k súboju.

Corbynovi početní kritici sa domnievajú, že so súčasným predsedom nemajú labouristi šancu vo voľbách poraziť konzervatívcov. Vyčítajú predsedovi aj nevýrazný postoj počas kampane pred referendom o brexite, proti ktorému sa Labouristická strana stavala. Odpor medzi labouristickými poslancami a predstaviteľmi voči Corbynovi je tak silný, že v prípade jeho nového zvolenia podľa expertov hrozí strane rozkol.

Ešte donedávna šéf britskej diplomacie a teraz nový britský minister financií Philip Hammond je po júnovom referende rozhodnutý urobiť všetko pre to, aby stabilizoval britskú ekonomiku. Povedal tiež, že chce poskytnúť istotu finančným trhom, ktoré sú zneistené rozhodnutím voličov vystúpiť z Európskej únie. V rozhovore s BBC pritom ocenil prácu britskej centrálnej banky a odmietol nutnosť zaviesť núdzový rozpočet. Ku svojim plánom sa ale presnejšie nevyjadril, zatiaľ napríklad nevie, či využije plán na zníženie daní firmám, ako navrhoval jeho predchodca George Osborne.

„Trhy potrebujú signály istoty, potrebujú vedieť, že urobíme všetko potrebné, aby sme udržali ekonomiku v behu,“ povedal Hammond televízii ITV. V ďalšom rozhovore s BBC potom ocenil prácu, ktorú počas terajšej krízy zastáva guvernér centrálnej banky Mark Carney. „Myslím, že odvádza vynikajúcu prácu,“ povedal.

O plánoch svojho úradu ale Hammond odmietol hovoriť. „Dnes ráno v televízii nebudem hovoriť o tom, čo sa chystám urobiť,“ povedal. „Hodlám sa stretnúť s hlavnými predstaviteľmi britského hospodárstva, ako je napríklad guvernér Bank of England, aby sme zhodnotili situáciu, ktorej čelíme a ktorá nás podľa odhadov čaká, a aby sme urobili počas leta starostlivo zvážené rozhodnutie,“ dodal.

Podľa Hammonda je zatiaľ príliš skoro na to povedať, či ministerstvo financií bude pokračovať v zámere predchádzajúceho ministra Osbornea znížiť firmám v Británii daň z príjmu na menej ako 15 percent. Osborne na začiatku júla povedal, že týmto krokom chce zabrániť odchodu investorov z Británie po júnovom referende. Tento plán už ako zlý kritizoval napríklad eurokomisár pre hospodárske a finančné otázky, dane a clá Pierre Moscovici.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:26