Donald Trump, kandidát na prezidenta USA má svoj prejav na republikánskom národnom zhromaždení v Clevelande.REUTERS/Carlo Allegri
StoryEditor

„Protipotratoví“ aktivisti oslavujú. Republikáni schválili ultrakonzervatívny program

19.07.2016, 11:15
Autor:
ČTKČTK

Delegáti republikánskeho nominačného zjazdu schválili v pondelok v Clevelande programovú platformu, ktorá je podľa agentúry AP zrejme najkonzervatívnejšia v dejinách strany. 

Dokument, ktorý je hlavne ideovým manifestom a zaväzuje stranu ku konkrétnym politickým krokom, posúva republikánov výrazne vpravo, mimo iného v otázkach potratov alebo práv sexuálnych menšín.

Stranícky program stanovený na najbližšie štyri roky vyvolal nadšenie protipotratových aktivistov a členov strany bojujúcej proti zväzkom homosexuálov. Formulácie týkajúce sa týchto sporných problémov sú v programe výrazne ostrejšie, ako kedykoľvek v minulosti. „Deti vyrastajúce v tradičných domácnostiach s oboma rodičmi majú šancu byť fyzicky i psychicky zdravšie, menej náchylné k drogám a alkoholu, ku zločinnosti či mimomanželskému tehotenstvu,“ citovala z programu agentúra AP.

Manželstvá homosexuálov sú z rozhodnutia najvyššieho súdu od vlaňajška v USA legálne. Ostré programové formulácie, ktoré mieria proti takýmto zväzkom vyvolali už pred zjazdom vášnivý odpor mladších a liberálnejšie orientovaných republikánov, najmä zo severovýchodu USA. „Platforma je široko zameraný dokument. Nie každý so všetkým súhlasí, čo platí aj o našom delegátovi na zjazde,“ vyhlásil člen republikánskeho vedenia Steve Duprey zo štátu New Hampshire.

Odmietavý postoj voči príslušníkom sexuálnych menšín nemá ani predpokladaný republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý radikálne odsudzovanie konzervatívcov neschvaľuje.

Napriek tomu v programovej platforme zostala tvrdá kritika terajšej americkej vlády k riešeniu problémov homosexuálov, lesbičiek, bisexuálov a transsexuálnych osôb. Platforma potvrdzuje negatívny Trumpov postoj k prisťahovalcom, vrátane návrhu na vybudovanie múru na hraniciach s Mexikom. „Prítomnosť miliónov neidentifikovateľných jedincov vážne ohrozuje bezpečnosť a zvrchovanosť Spojených štátov,“ uvádza sa v dokumente.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:17