Melania Trumpová, manželka republikánskeho kandidáta na prezidentský úrad USA Donalda Trumpa, hovorí na republikánskom národnom zhromaždení v Clevelande.REUTERS/Mike Segar
StoryEditor

Amerika rieši prejav Trumpovej ženy. Pozrite sa, ako okopírovala Michelle Obamovú

19.07.2016, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Manželka Donalda Trumpa Melania vyhlásila, že jej muž je tým najlepším kandidátom na prezidenta USA.

Predstavuje podľa nej ten správny vzor pre mládež a zastupuje všetkých Američanov bez ohľadu na vieru, bohatstvo či farbu kože. Jej slová na republikánskom zjazde v Clevelande sa dočkali aj kritiky - časť svojho prejavu totiž zrejme odkopírovala od Michelle Obamovej.

„Ak hľadáte niekoho, kto za vás bude bojovať, tak on je tým pravým. Nikdy a za žiadnych okolností sa nevzdá,“ vyhlásila Melania na adresu svojho muža, ako možného budúceho prezidenta.

Trump, ktorý sa na pódiu republikánskeho zjazdu v Clevelande nečakane objavil už v pondelok, hoci má prejav naplánovaný až na štvrtok, krátkym príhovorom uviedol svoju ženu k rečníckemu pultu. Realitný magnát Melaniu delegátom zjazdu predstavil ako budúcu prvú dámu.

Trumpová, ktorá sa narodila v Slovinsku v čase, keď bolo súčasťou Juhoslávie, opísala svoj životný príbeh. Obzvlášť potom zdôraznila získanie amerického občianstva, čo je podľa nej pocta, ktorej sa nič na svete nevyrovná. „Veľmi milujem Ameriku, rovnako ako môj muž,“ povedala.

„Donald je úžasný vodca, ktorý teraz bude pracovať pre vás,“ povedala s tým, že Trump ako prezident nikdy nikoho nenechá v problémoch. Ako prvá dáma sa chce venovať tým najbiednejším, predovšetkým deťom a ženám. Zaviazala sa, že jej cieľom bude zabezpečiť všetkým deťom v USA bezpečie a prístup k vzdelaniu.

Prejav Trumpovej bol s napätím očakávaný, pretože síce svojho manžela počas jeho prezidentskej kampane opakovane podporila, nikdy však nevystúpila na takto zásadnej udalosti. Delegátom sa podľa agentúry AP prejav páčil, niektorí ho prijali nadšene a prirovnávali bývalú slovinskú modelku k Jacqueline Kennedyovej, manželke bývalého amerického prezidenta.

Objavili sa ale aj výhrady. V prejave vraj boli dve pasáže, ktoré boli takmer doslova totožné s rečou terajšej americkej prvej dámy Michelle Obamovej z roku 2008. Manželka Baracka Obamu vtedy prehovorila na nominačnom zjazde Demokratickej strany, ktorý jej muža vyslal do boja o Biely dom.

Identické pasáže sa týkali vzťahov Melanie Trumpovej k rodičom a jej skúseností ako matky. „Už od mala sa mi rodičia snažili odovzdať hodnoty tvrdej práce, vďaka ktorej dosiahnete v živote to, čo chcete. Keď dáte niekomu svoje slovo, je to záväzok. Dodržíte svoje sľuby a jednáte s ľuďmi s rešpektom,“ vyhlásila napríklad Trumpová.

Takmer totožné slová pritom v prejave z 25. augusta 2008 použila Obamová, keď ubezpečovala, že sa spolu so svojím mužom riadi práve týmito hodnotami. Tie potom podľa Obamovej ľudia musia odovzdávať nasledujúcim generáciám. Aj táto pasáž sa pritom vyskytuje v takmer totožnej podobe v prejave Trumpovej.

Trumpov volebný štáb ani Biely dom na zarážajúcu podobnosť prejavov podľa AP nereagovali.

01 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 02 - Modified: 2023-08-23 04:49:29 - Feat.: - Title: Putin vo vopred nahratom prejave na ekonomickom summite v Afrike útočil na Západ 03 - Modified: 2023-06-28 20:16:51 - Feat.: - Title: Bidena nezachránili ani poznámky. Osemdesiatročný prezident USA povedal, že "Putin prehráva vojnu v Iraku" 04 - Modified: 2023-06-17 13:18:27 - Feat.: - Title: VIDEO Boh ochraňuj kráľovnú! Bidenov prejav vyvolal pochybnosti o jeho zdraví 05 - Modified: 2023-06-17 09:34:56 - Feat.: - Title: Bidena nikto nepochopil. Svoj prejav v Connecticute zakončil slovami Bože, ochraňuj kráľovnú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:18