Reuters
StoryEditor

"Je to hrozné, bol to veľmi milý chlapec." Susedia opísali útočníka, ktorý vyčíňal v Mníchove

23.07.2016, 15:04
Autor:
abaabaredred
Útočník z centra Olympia v Mníchove bol osemnásťročný Nemec David S., ktorý mal nemecké a aj iránske občianstvo.

Celkovo zastrelil deväť ľudí. Ďalších 27 ľudí utrpelo zranenia. Podľa štátneho zástupcu sa útočník liečil na psychiatrii.

Podľa bavorského policajného šéfa nemal útok žiadnu súvislosť s utečeneckou krízou. "Čin nijako nesúvisí s otázkou utečencov," povedal mníchovský policajný šéf Habertzus Andrä na tlačovej konferencii.

Vrah sa podľa neho narodil a vyrastal v Mníchove. Po prehľadaní jeho vecí tiež polícia nemá dôvod sa domnievať, že by čin nejako súvisel s Islamským štátom. "Našli sme ale materiály, ktoré súviseli s útokmi šialencov, čo bola zjavne téma, ktorá ho zaujímala," dodal Andrä. Podľa štátneho žalobcu bol útočník v starostlivosti psychiatrov a užíval antidepresíva. Polícia tiež zabavila jeho počítač, ktorý teraz prehľadávajú technici.

Vražednou zbraňou bola podľa polície pištoľ Glock-17, na držanie zbrane nemal útočník oprávnenie.  

Polícia vypočúva známych, ktorí strelca poznali. Rodičia sú podľa polície natoľko v šoku, že nie sú schopní pomôcť s vyšetrovaním. Preveruje sa tiež odkaz na Facebooku, ktorým údajne útočník lákal do McDonalds na jedlo zdarma.

Svedkovia popísali chvíle pred streľbou

Susedia mladíka videli ešte v ten deň, ale nezbadali nič zvláštne. Večer sa však vybral osemnásťročný David S., ako útočníka identifikoval web Der Spiegel, do obchodného centra Olympia a začal strieľať. Najprv v neďalekej reštaurácii McDonald 'a neskôr priamo v centre.

Žena menom Loretta uviedla pre web CNN, že jej osemročný syn sa so strelcom stretol na záchodoch v McDonalds, kde údajne videl, ako muž nabíjal zbraň. Ona už potom zachytila ​​len streľbu.

"Počula som niečo ako alarm - bum, bum, bum. Zabíjal deti. Deti, ktoré sedeli a jedli. Nemohli utiecť," uviedla Loretta. Podľa nej tiež kričal "Alláhu Akbar" (Boh je veľký).

To sa však rozchádza so svedectvom Husseyina Bayriho, ktorý streľbu videl, keď okolo reštaurácie prechádzal na bicykli. "Počul som najprv, ako kričal: Vy za *** ní cudzinci. Som Nemec a vy to dostanete," uviedol Bayrou.

Krátko potom sa podľa neho spustila streľba a na zem spadol chlapec asi vo veku tak štrnástich až sedemnástich rokov.

Bayrou zoskočil z bicykla a bežal k zranenému chlapcovi a schoval sa u neho. Medzitým mu tlačil na ranu, aby zastavil krvácanie.

"Volal o pomoc. Snažil som sa s ním hovoriť, pýtal som sa na meno, vek, či má priateľku. Snažil som sa ho udržať, aby nezatváral oči," opísal Bayrou. Chlapec však podľa neho zomrel po tom, ako sa záchranári dostali na miesto.

Milý chlapec, ktorý nemal problémy s políciou

Pre The Guardian potvrdili svedkovia, že to bol Dávid S., koho zachytil niekto na mobil na streche centra. Na záberoch je vidieť, ako muž chodí po streche a kričí na ľudí z okolitých domov. "Som Nemec. Narodil som sa tu. Vyrástol som v štvrti Hartz4," kričí útočník. Čoskoro na to sa ozve streľba. Podľa polície konal útočník sám a motív jeho činu zatiaľ nie je jasný.

Mladík žil v mníchovskej štvrti Maxvorstadt s rodičmi. V minulosti sa pritom nikdy nedostal do hľadáčika polície.

Špeciálne komando ešte v noci byt vo viacpodlažnom dome prehľadalo a polícia vypočula jeho otca. Forenzní experti odniesli z bytu jeho osobné veci, ktoré teraz skúmajú.

Susedia ho miestnym médiám popísali ako milého chlapca. "Chlapec bol veľmi, veľmi milý. Nemôžem o ňom povedať, nič zlé," cituje jedného zo susedov The Guardian. Jeden sused už predtým pre denník Bild uviedol, že to bol "pokojný typ" človeka.

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:49