nemecko zbraneEPA
StoryEditor

Nemci majú pestrú históriu držania zbraní. V únii im patrí prvé miesto

24.07.2016, 09:55
Autor:
ČTKČTK
Dohľad nad zbraňami je však v dnešnom Nemecku jedným z najprísnejších na svete.

Piatková streľba v Mníchove nie je prvým takýmto útokom so smrteľnými následkami, ktorý spáchal nemecký teenager. Zákony o držaní zbraní sa v Nemecku v posledných rokoch sprísnili a získať licenciu nie je tak jednoduché.

Nemecko ale z hľadiska vlastníctva strelnej zbrane na obyvateľov i tak zostáva na prvom mieste v Európskej únii a štvrté na svete.

Ako upozornil server denníka The Guardian, v Nemecku je registrovaných viac ako 5,4 milióna strelných zbraní, ktoré sú v súkromných rukách. V prepočte na obyvateľa je tam legálne viac zbraní ako v Mexiku, Rusku či Juhoafrickej republike.

Zdá sa ale, že by pre strelca z Mníchova bolo ťažké zaobstarať si legálne zbraň, keby neexistovali závažné nedostatky v zákonoch, ktoré v Nemecku regulujú vlastníctvo.

Superprísny dohľad

Ak chce niekto vlastniť poloautomatickú pištoľ Glock kalibru deväť milimetrov, teda takú, akú v piatok v Mníchove použil útočník, potom musí byť starší ako 18 rokov, počkať si rok na licenciu a zároveň prejsť psychologickými testami.

Prípadov zabitia strelnou zbraňou je v Nemecku dvakrát viac než napríklad v Británii. Avšak tri krvavé útoky v školách spáchané bývalými študentmi - vo Winnendene v roku 2009 s 16 mŕtvymi, v Emsdettene v roku 2006, kde bolo päť ľudí zranených a útočník spáchal samovraždu, a v škole v Erfurte v roku 2002, kde zomrelo 17 ľudí - pomohli presadiť dôležité reformy.

Tým sa aj pripisujú zásluhy za to, že dohľad nad zbraňami je dnes v Nemecku jedným z najprísnejších na svete.

Vďaka tomu sa počet vrážd spáchaných strelnou zbraňou výrazne znížil, zo zhruba 40 percent v roku 2000 na približne 13 percent v roku 2011.

Strelné zbrane ale zostávajú najbežnejším nástrojom pri spáchaní samovraždy. Dvaja ľudia z milióna sú v Nemecku každoročne usmrtení strelnou zbraňou. Pre porovnanie: v Británii je to jeden z milióna, zatiaľ čo napríklad v Spojených štátoch 31 ľudí z milióna.

Nárok na držanie neexistuje

Nemecké úrady obmedzujú nadobudnutie, držanie a nosenie strelných zbraní iba na tých, ktorí majú legitímny dôvod mať zbraň. Sú to napríklad poľovníci alebo členovia športových streleckých klubov.

Aj keď na mnohých miestach v Nemecku je poľovníctvo a streľba stále obľúbeným koníčkom, na držanie strelnej zbrane nevzniká nikomu žiadny nárok, ako je tomu napríklad v USA.

Existuje aj zákaz vlastniť plne automatické zbrane a reštrikciám podlieha aj nadobudnutie ďalších typov zbraní - a najmä predaj zbraní s väčšou kalibrov mladým ľuďom.

Povinné - a pomerne drahé - poistenie zodpovednosti je vyžadované po všetkých, ktorí majú povolenie nosiť strelnú zbraň. Prísnymi pravidlami sa riadi aj uchovávanie strelných zbraní v sejfoch.

Pomohli prísne reformy

Vďaka reformám zavedeným v roku 2009 v reakcii na masaker, ktorý v škole vo Winnendene spáchal sedemnásťročný študent, vznikol federálny register zbraní. Od tej doby je tiež možné vykonávať náhodné kontroly priamo doma u každého registrovaného vlastníka strelnej zbrane.

Žiadatelia o povolenie vlastniť strelnú zbraň si teraz v Nemecku musia počkať celý rok, než dostanú licenciu; mladí do 25 rokov musia absolvovať psychologický test.

Každý držiteľ licencie, ktorý je pristihnutý, že riadi pod vplyvom alkoholu alebo vykazuje akékoľvek známky neobvyklého správania, musí na psychologické testy ísť tiež.

Nemecko má za sebou pestrú históriu, čo sa týka zákonov o vlastníctve strelných zbraní. Zatiaľ čo v 30. rokoch malo dosť laxný režim, po druhej svetovej vojne nemali občania Nemecka povolené súkromne vlastniť zbraň vôbec, a to až do roku 1956.

Potom sa pravidlá uvoľnili, čo trvalo do 70. rokov, kedy vrcholili násilnosti teroristickej organizácie Frakcia Červenej armády . Po nich sa pravidlá menili znova.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:43