mníchov streľba pietaReuters
StoryEditor

Ako mohol duševne chorý získať pištol? Nemci volajú po ešte prísnejšej kontrole držania zbraní

24.07.2016, 13:26
Autor:
ČTKČTK
V Nemecku je registrovaných v súkromných rukách viac ako 5,4 milióna kusov strelných zbraní.

Podpredseda nemeckej vlády Sigmar Gabriel dnes vyzval k sprísneniu kontroly predaja strelných zbraní v Nemecku. Ide o reakciu na piatkový masaker v Mníchove, pri ktorom osemnásťročný chlapec, pravdepodobne posadnutý masovými vraždami, zastrelil deväť ľudí a potom aj sám seba.

"Musíme naďalej robiť všetko, čo môžeme, aby sme obmedzili a prísne kontrolovali prístup ku smrtiacim zbraniam," povedal vicekancelár a šéf sociálnych demokratov Gabriel novinárom z mediálnej skupiny Funke. Tej patrí niekoľko nemeckých novín.

Úrady podľa Gabriela zisťujú, ako chlapec s nemeckým a iránskym občianstvom, ktorý trpel vážnymi psychickými problémami, mohol získať zbraň. "Kontrola zbraní je dôležitá otázka," zdôraznil vicekancelár.

Mladík spustil paľbu neďaleko hojne navštevovaného nákupného centa v piatok večer. Zabil deväť a zranil ďalších 27 ľudí, než zbraň obrátil proti sebe, zatiaľ čo sa k nemu blížila polícia.

Minister vnútra Thomas de Maiziére, ktorý patrí ku kresťanským demokratom kancelárky Angely Merkelovej, v inom rozhovore s listom Bild am Sonntag povedal, že po útoku chce prehodnotiť zákony o držaní zbraní, ktoré už aj tak sú dosť prísne, čo považuje za správne.

Za kľúčové považuje zistiť, ako sa strelec dostal k pištoli. "Následne veľmi starostlivo vyhodnotíme, či a kde je nutné podniknúť potrebné zmeny," povedal.

Podľa americkej Kongresovej knižnice má Nemecko jedny z najprísnejších zákonov o strelných zbraniach na svete. Osemnásťročný útočník z Mníchova mal napriek tomu pištoľ Glock a viac ako 300 nábojov. Polícia zatiaľ nevie, ako sa k nej dostal. Zbrojný pas nemal a zo zbrane bolo odstránené sériové číslo.

Predpisy ohľadom držania strelných zbraní sa v Nemecku sprísnili už po streľbe v školách v Erfurte v roku 2002 sa 17 a Winnendene v roku 2009 s 16 mŕtvymi. Záujemca o zbraň mladší 25 rokov musia absolvovať psychologické vyšetrenie, než si môže kúpiť zbraň. Aj napriek prísnej kontrole je ale Nemecko štvrté na svete z hľadiska vlastníctva zbraní, po USA, Švajčiarsku a Fínsku.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann vyzval, aby v núdzovej situácii, ako je teroristický útok, bolo dovolené zbrane použiť. "Nežijeme v časoch weimarskej republiky. Máme úplne stabilnú demokraciu," povedal denníku Welt am Sonntag v narážke na medzivojnové obdobie pred nástupom nacizmu k moci.

Ako upozornil server britského denníka The Guardian, v Nemecku je registrovaných v súkromných rukách viac ako 5,4 milióna strelných zbraní. V prepočte na obyvateľa je tam teda legálne viac zbraní ako v Mexiku, Rusku či Juhoafrickej republike.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 03 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 04 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:32