Ansbach nemecko políciaReuters
StoryEditor

Samovražedný atentátnik z Ansbachu prisahal vernosť Baghdádímu, k útoku sa prihlásili islamisti

25.07.2016, 17:07
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Samovražedný útočník, ktorý v nedeľu zranil 15 ľudí pred vstupom na hudobný festival v bavorskom Ansbachu, prisahal, že spácha teroristický čin na území Nemecka. Vyplýva to z videozáznamu objaveného vyšetrovateľmi v jeho mobilnom telefóne, uviedol dnes bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

Páchateľ, 27-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, zároveň vyjadril oddanosť abú Bakrovi Baghdádímu, vodcovi samozvaného kalifátu Islamský štát (IS), zistilo sa ďalej z inkriminovanej nahrávky podľa Herrmanna, ktorého citovala agentúra DPA. Nemecká polícia dnes v skorých ranných hodinách zatkla možného útočníkovho komplica.

Sýrčan v objavenom videozázname vyhlasuje, že jeho útok je mienený ako pomsta za to, že Nemecko zabíja moslimov, a hodlá ho vykonať v mene Alaha. V byte páchateľa polícia objavila materiál na výrobu ďalších bômb vrátane paliva, kyseliny chlorovodíkovej a čistiacich prostriedkov založených na alkohole.

Okrem toho sa v jeho byte našli salafistické dokumenty, ktoré odkazujú na ultrakonzervatívne reformné hnutie v sunnitskom islame, doplnil Herrmann. Jediným, kto pri útoku v Ansbachu zahynul, je samotný páchateľ. Incident sa odohral v období, keď Nemecko zažilo v priebehu niekoľkých dní štyri násilné útoky, z ktorých sa tri pripisujú migrantom.

K útoku sa vzápätí prihlásil Islamský štát. Podľa agentúry Reuters to dnes IS oznámil prostredníctvom svojej agentúry Amak.

"(Útočník) vykonal operáciu v reakcii na výzvy k útokom na krajiny, ktoré sú súčasťou koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu," uviedla agentúra Amak.

Nemecko sa priamych bojov proti IS nezúčastňuje. Z Turecka ale lietajú jeho lietadla Tornado, ktoré zabezpečujú letecký prieskum pozícií islamistov pre medzinárodnú koalíciu vedenú Spojenými štátmi, a Berlín tiež poskytol spojencom špeciálne lietadlo pre tankovanie vo vzduchu.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:27