poľsko nacionalizmusReuters
StoryEditor

"Zabite ho!" Za slovné povzbudzovanie k útoku na migranta dostal dva roky

27.07.2016, 08:40
Autor:
ČTKČTK
Útočníci si mysleli, že Sýrčan je moslim. Je však katolík.

Na dva roky verejnoprospešných prác odsúdil súd v Poznani dvadsaťdvaročného Poliaka, ktorý svojimi výkrikmi typu "Zabite ho!" povzbudzoval dvoch násilníkov, bijúcich v centre mesta prisťahovalcov zo Sýrie, zatiaľ čo okoloidúci sa len prizerali. "Súd uznal, že Zygmunt W. nesie vinu za zbitie Sýrčana, hoci ho sám nebil, len k tomu povzbudzoval," napísal denník Gazeta Wyborcza.

Obhajoba uviedla, že ešte zváži, či sa odvolá. Štátny žalobca naopak vyjadrila spokojnosť s rozsudkom "ako varovaním pre ďalších ľudí, ktorí by chceli spáchať podobný zločin".

Tridsaťjedenročný George Mamlouk bol zbitý ešte vlani v novembri pred nákupným strediskom, kde mu traja muži najprv nadávali a vyhrážali sa smrťou, potom ho dvaja bili, až mu zlomili nos a poranili obe oči a koleno.

Bitkári boli medzitým odsúdení bez procesu, pretože radšej priznali vinu, vyjadrili ľútosť a dobrovoľne prijali trest. Tretí obžalovaný, Zygmunt W., pripustil, že bol pred nákupným strediskom, ale k vine sa nepriznal. Sýrčan ho však usvedčil: "Spoznávam jeho tvár. Bol v obleku. Myslel som si, že taký elegantný človek zabráni útoku, ale útočníkov povzbudzoval. Díval sa a kričal."

Sudca Tomasz Borowczak za vierohodnejšie označil svedectvo Sýrčana, ktoré sa zhodovalo s tým, čo vypovedali okoloidúci - a tiež ostatní útočníci. "Bolo to bezdôvodné napadnutie, pretože to za súčasnej viery obete nemôže byť dôvodom," povedal sudca.

Útočníci si mysleli, že Sýrčan je moslim. Je však katolík, rovnako ako väčšina Poliakov.

Zygmunt až doteraz nebol trestaný, k čomu sudca pri vynesení rozsudku prihliadol. Trest obnáša, že si má v priebehu dvoch rokov každý mesiac odpracovať 40 hodín. Má tiež odškodniť Sýrčana sumou 3000 zlotých (688 eur).

Po incidente sa pred nákupným strediskom odohrala demonštrácia solidarity s napadnutým Sýrčanom. Primátor Poznane Jacek Jaskowiak spoločne s katolíckym arcibiskupom navštívil zraneného v nemocnici a ospravedlnil sa mu za rasistický útok.

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:43