StoryEditor

Hlavný cieľ islamistov? Radikalizovať Európanov proti moslimom, tvrdí armádny analytik

27.07.2016, 14:00
Autor:
dlmdlm
Čím brutálnejší a odpornejší útok islamistov je, tým lepšie dosiahnu svoj cieľ. Pokiaľ im na to ľudia naletia.

Hlavným cieľom Islamského štátu (IS) je zradikalizovať európsku populáciu proti európskym moslimom. Myslí si to dôstojník Generálneho štábu Armády ČR a bezpečnostný analytik Otakar Foltýn.

"V momente, keď sa im toto podarí, tak samozrejme dosiahnu podstatne väčšieho účinku, než by boli sami schopní dokázať zbraňami," povedal v Interview ČT24.

O vojne nemôže byť reč

Hneď na úvod rozhovoru zdôraznil, že nie sme vo vojne s Islamským štátom, pretože to de facto nie je štát a bojovníci Islamského štátu nie sú vojaci, ale zločinci.

"Islamský štát nie je štát a jeho bojovníci nie sú vojaci, sú to zločinci. Oni by samozrejme chceli, aby sme ich vnímali ako vojakov, ale sú to zločinci. Nemali by sme im preto vychádzať v ústrety a hovoriť o vojne, " konštatoval Foltýn.

Islamisti vyhrávajú v médiách ...

Vyjadril tiež presvedčenie, že najlepšie je brať teroristické útoky ako normálnu vec. "Brať to ako normálnu vec je najlepší spôsob ako zobrať teroristom vietor z plachiet."

Následne radil, ako sa k útokom teroristov postaviť. Ak by sme pristúpili na to, že vedieme vojnu, vlastne by sme tým prispeli k radikalizácii európskej spoločnosti a tým naplnili jeden z cieľov Islamského štátu. 

"Radikalizovať Európanov je hlavný cieľ Islamského štátu," povedal podplukovník. "Akokoľvek to teraz bude znieť nepekne, ale štatisticky od roku 2000 v Európe zahynulo (pri teroristických útokoch) necelých sedemsto Európanov. Len bežná vražednosť v Českej republike je za jeden rok asi 160 ľudí, takže za tú istú dobu v Českej republike bolo zavraždených približne 2000 ľudí. A to sa bavíme o desiatich miliónoch obyvateľov, v celej Európe je to 500 miliónov obyvateľov," konštatoval.

Čím brutálnejší a odpornejší útok je, tým lepšie dosiahnu svoj cieľ. Pokiaľ im na to ľudia naletia. To však neznamená, že by sme týmto útokom nemali venovať pozornosť. Tajné služby sú v pohotovosti a nepochybne niektorým útokom zabránili, len sa o tom veľa nehovorí.

... a prehrávajú na zemi

Foltýn vyjadril presvedčenie, že je chybou médií neinformovať o úspechoch boja proti Islamskému štátu. "Som presvedčený, že ak by Európania mali informácie o tom, aké účinné tie údery (proti pozíciám Islamského štátu) sú, tak by vedeli, že spôsobujeme islamistom niekoľkonásobne väčšie straty než oni nám - čo je dobre."

Islamisti prišli za posledných 18 mesiacov o zhruba štvrtinu území, ktoré pôvodne obsadili v Sýrii a Iraku. Zároveň zaznamenali aj drastický pokles svojich príjmov, uvádza sa v dnes zverejnenej správe americkej analytickej spoločnosti IHS.

Bojovníci IS v súčasnosti kontrolujú územia s rozlohou približne 68 300 kilometrov štvorcových, pričom ešte januári 2015 to bolo 90 800 kilometrov. Len za prvých šesť mesiacov roku 2016 sa rozloha samozvaného kalifátu zmenšila o 12 percent.

isis územia mapa IHS Conflict Monitor

Vo verejných vyhláseniach aj v bojových akciách v Sýrii oznamujú lídri skupiny, že teroristická organizácia stráca šťastie na bojovom poli a pripravujú sa na možnosť, že ich zostávajúce bašty môžu padnúť.

Islamisti tiež sľubujú, že budú pokračovať v poslednej vlne násilia. Aj následné útoky vo Francúzsku a Nemecku, nehovoriac o krvavých útokoch v Bagdade či Istanbule, sú do značnej miery reakciou na vojenské zvraty v Iraku a v Sýrii.

Integrácia sa nepodarila

Nakoniec Foltýn vyhlásil, že integrácia moslimov v západnej spoločnosti sa nepodarila a treba to prijať ako fakt, s ktorým musíme pracovať.

"Nie je možné, aby polícia v noci nikam nejazdila. Ale je to primárne sociálny problém a záležitosť sociálnych programov," povedal podplukovník.

Ak štát narazí na svojom území na nejakých radikálnych duchovných, mal by ich okamžite odviezť zo svojej krajiny. "Ďalšie riešenie je ukázať populácii, že údery na Islamský štát sú veľmi efektívne a my im škodíme oveľa viac ako oni nám," dodal pre dokreslenie.

01 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 04 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 05 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:26