StoryEditor

Slovensko je zapletené do medzinárodného škandálu. Pozrite sa, kam putovali tisíce zbraní od nás

27.07.2016, 15:00
Autor:
ČTKČTK
Zbrane a munícia z východnej a strednej Európy boli identifikované na mnohých fotografiách a videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach.

Východoeurópske krajiny, vrátane Slovenskej republiky, schválili v uplynulých štyroch rokoch v tichosti predaj zbraní za viac ako jednu miliardu eur pre blízkovýchodné krajiny, ktoré sú známe tým, že ich ďalej posielajú do Sýrie.

Informoval o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na zistenia tímu reportérov z Balkánskej investigatívnej spravodajskej siete (BIRN) a Centra pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP).

Tisíce útočných pušiek, ako je napríklad AK-47, mínometných granátov, raketometov, protitankových zbraní i ťažkých guľometov smerovalo novou trasou najmä z Balkánu a Bratislavy na Arabský polostrov a do krajín susediacich so Sýriou.

Reportéri sa pritom domnievajú, že väčšina z nich následne končí v Sýrii, kde prispievajú k ďalšiemu rozdúchavaniu viac ako päť rokov trvajúcej vojny.

zbrane do sýrie BIRN, OCCRP

Novinári počas ročného vyšetrovania skúmali najmä informácie o vývoze zbraní, správy OSN, zmluvy o zbraniach, ale aj pohyby lietadiel. Píšu, že pritom odhalili spôsob, akým sa munícia z Bosny, Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Čiernej Hory, Slovenska, Srbska a Rumunska dostáva na Blízky východ.

Od vyhrotenia sýrskeho konfliktu v roku 2012 týchto osem štátov schválilo dovoz zbraní a munície za 1,2 miliardy eur do krajín, ako je Saudská Arábia, Jordánsko, Spojené arabské emiráty a Turecko. Ide pritom o kľúčové trhy, ktoré zásobujú Sýriu a Jemen tiež zmietaný ozbrojeným konfliktom, píše The Guardian.

V minulosti pritom tieto blízkovýchodné krajiny od stredoeurópskych či východoeurópskych štátov takmer nič nenakupovali. Teraz ale export rastie a niektoré z najväčších zákaziek boli schválené v minulom roku.

Sýrski povstalci s československými samopalmi vzor 58:

Povolenia na vývoz pritom boli udelené aj napriek obavy expertov, že by zbrane mohli skončiť v rukách sýrskej ozbrojenej opozície, čo by znamenalo porušenie národných, medzinárodných i únijných dohôd, tvrdí britský denník.

Používajú ich Západom podporované jednotky Sýrskej slobodnej armády (FSA), ale aj bojovníci islamistických skupín ako je front An-Nusra napojený na al-Kájdu, Islamský štát alebo Ansár aš-Šám. Zbrane taktiež využívajú sunnitské jednotky v Jemene.

Z označenia niektorej munície pritom vyplýva, že bola vyrobená úplne nedávno, napríklad v minulom roku, uviedol The Guardian.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:01