Mustang kráľovstvoFlickr
StoryEditor

Tajomné kráľovstvo Mustang prichádza o tradície. Diaľnica ľuďom zmenila život

28.07.2016, 09:55
Autor:
ČTKČTK
Mnohí sa obávajú, že diaľnica ohrozí ich kultúrnu identitu.

Starobylé budhistické kráľovstvo Mustang v Nepále, až do roku 1992 prístav pokoja, kam nesmeli turisti, prechádza hlbokými zmenami. Začali v čase, keď tam bola postavená diaľnica a spolu s ňou prišli vymoženosti spotrebnej spoločnosti.

Petrolejové lampy ustúpili solárnym panelom, tenisky nahradili ručne šité topánky z hovädzej kože a na strechách stredovekých domčekov vybielených slnkom sa týčia satelitné antény.

Tradícia tohto starobylého kráľovstva susediaceho s Tibetom pomaly mizne a mladá generácia chce tieto zmeny urýchliť. Taký je aj Tsewang Norbu Gurung, ktorý žije v opevnenej metropole Lo Manthang.

Karavány upadli do zabudnutia

"Spomínam si, ako sa tu pred desiatimi rokmi chytala nepálska televízia. Museli sme platiť 20 rupií (asi 1,5 eura) za to, že sme sa na ňu mohli u niekoho pozerať," hovorí Gurung.

Dnes majú takmer všetky domácnosti vlastnú televíziu dovezenú z Číny alebo Indie a mladí ľudia ako je Gurung trávia večery sledovaním bollywoodských filmov, tibetských drám alebo futbalu.

Gurung sedí v čajovni s priateľmi, oči uprené na obrazovku, a rozpráva, ako v Lo Manthangu diaľnica zmenila život. "Predtým sa všetko, ryža, olej a ďalšie produkty, vozili na chrbte mulov a cesta trvala niekoľko dní. Dnes to kamión privezie počas jedného dňa," citovala ho agentúra AFP.

Gurung, ktorý má obchod so suvenírmi, pracoval ako robotník na diaľnici dokončenej v roku 2014. Tá spája Mustang s Indiou a Čínou a pripomína časy, keď týmto regiónom prechádzal himalájsky obchod so soľou, vlnou a korením. Po celé generácie kupci putovali v karavánach cez túto vysokohorskú púšť.

Princ vedie cestovku

V 18. storočí anektoval Nepál kráľovstvo Lo, ako sa vtedy nazývalo, a premenoval ho na Mustang. Tunajší kráľ si mohol ponechať svoj titul za tej podmienky, že uznával okupanta.

Do kráľovstva dlho neprišiel žiaden zahraničný návštevník. Bolo prístupné iba koňmo alebo pešo a obyvatelia boli izolovaní od všetkého vonkajšieho vplyvu. Tá izolácia bola taká, že kráľovská rodina prvýkrát letela lietadlom až v roku 1995, a to do Spojených štátov a do Nemecka.

Princ Jigme Singi Palbar Bista vyrástol v paláci o piatich podlažiach so 108 miestnosťami, avšak bez všetkého luxusu. Pretože tam nebola elektrina a drevo, kúrilo sa v paláci trusom jakov. "Nie sme ako iné kráľovskej rodiny," poznamenáva dnes šesťdesiatročný princ.

Keď bola v roku 2008 v Nepále nastolená republika, Bista už nemal nádej, že zdedí trón. Jeho otec zostal posledným kráľom dynastie starej 600 rokov. Bista dnes vedie cestovnú kanceláriu a čas venuje aj rekonštrukcii paláca poškodeného zemetrasením z vlaňajšieho apríla.

Tradície pozvoľna miznú

Nepál sa snaží zachovať Mustang a jeho kultúru a obmedzuje počet turistov, napríklad tým, že sa za návštevu regiónu musí zaplatiť 500 dolárov.

Mnohí sa obávajú, že diaľnica ohrozí ich identitu. Mladí prestávajú nosiť tradičný odev a kupujú si džínsy vyrobené v Číne. "Dôležité je zachovať našu kultúru. Ak sa tak nestane, nebude na Mustangu už nič zvláštne," hovorí Khenpo Kunga Tenzin, ktorý stojí na čele jedného kláštora. "Mali sme svoju identitu, vlastný štýl obliekania, ale všetko to pozvoľna mizne," dodáva.

Gurung ale verí, že budúcnosť nie je tak chmúrna. "Keď vidím, že moja generácia už nepozná tradičné spevy a tance, trochu sa hanbím. Som však optimista. Veci sa zlepšujú, život je ľahší," hovorí.

01 - Modified: 2024-04-10 16:06:16 - Feat.: - Title: Diaľnica na Ukrajinu má osem variant, oznámil Ráž. Rezort o redukcii nechce ani diskutovať 02 - Modified: 2024-03-28 06:30:00 - Feat.: - Title: Vajcia, šunka a Morena: Prečo je sobota biela, štvrtok zelený a aké je pozadie tradície Veľkej noci? 03 - Modified: 2024-03-22 14:45:53 - Feat.: - Title: Na diaľnici D2 v smere do Česka bude počas víkendu dopravné obmedzenie 04 - Modified: 2024-03-21 17:42:55 - Feat.: - Title: Sklz v strede Slovenska. Na diaľnici už teraz mali byť autá, šéf Doprastavu pre HN prezradil reálny dátum 05 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:05